Világbiztonság

Nyílt Társaság

Album keresés eredménye
Egészség, gyógynövények (több mint 170 képes leírás)

viragmagok_gyogynovenyek_a_kertbe.jpg Ősi kultúrákban elsősorban ezekkel a növényekkel gyógyítottak, több ezret ismertek, amit a modern tudomány kutatásaival igazolt. Vannak vadontermő és termesztett gyógynövények. Hivatalosan a rómaiak termesztettek először, de az egyiptomi Ebers-papirusz i. e. 3500 körül, több mint 800 különböző gyógymódot ír le. Mag népe volt a magyar, így a gyógynövények titkainak is nagy tudója volt, amíg nem tért ki a hitéből, nem kezdte elveszíteni ősi magas kultúráját és ezek nélkül lett a világ egyik legbetegebb népe (hazánkban van a legtöbb rákos megbetegedés a világon, a világháborúk utáni kollektív bűntudatkeltés és a stressz miatt is). Tessék visszatérni az ősi értékeinkhez, hogy egészségesebb legyen a magyar és a világ is! Egyre több orvos foglalkozik a természetes gyógynövények és a modern felfogás kombinálásával. Ez a jövő, nem pedig a gyógynövények hatóanyagait másoló gyógyszereké, melyek egyre több mellékhatást okoznak! A gyógynövények gyűjtése és termesztésük is külön szakértelmet kíván. A legjobb gyógyhatást a frissen szedett növényekkel érhetjük el, de ügyelni kell arra, hogy megfelelő időben, helyen és módon gyűjtsük illetve szárítsuk.
Gyógynövény horoszkóp

rozmaring.jpg Szüzeknek kontyvirág, skorpióknak zsázsa... Minden állatövi jegy testének megvan a gyenge pontja, a habitusának megfelelően támadhatják meg betegségek. De ugyanígy mind a 12 jegy szülöttének megvannak azok gyógynövényei, amelyek segítségével elkerülhetik a problémákat, vagy meggyógyulhatnak.
Gyógynövények-Fűszerek-Ehető virágok-Zöldségek-Gyümölcsök-Népi gyógyászat

rmenygyoker.jpg A növények ősidők óta fontos szerepet játszanak az emberiség életében, táplálásában és gyógyításában. A gyógynövényekkel - hatóanyagaik révén jótékony hatást fejtenek ki az emberi szervezetre - történő gyógyítás gyakorlatilag egyidős az emberiséggel. Régi idők praktikái Nagyanyáink még jól tudták, hogy megfázásra, fejfájásra, lázra, köhögésre, sérülésekre milyen természetadta gyógyírhez nyúljanak a bajok enyhítésére. Nekik még megvoltak a jól bevált házi-receptjeik (példáula a kamilla, a borsmenta vagy a hársfa virágzata mind a mai napig elismert háziszerek), amelyek valósággal féltve őrzött kincsek voltak. Alkalmazásuk, ismeretük apáról fiúra szállt. A természetes anyagokkal történő gyógyítást, kezelést ezt követően felváltották és kiszorították a törzskönyvezett gyógyszerek. Az utóbbi időben azonban ismét visszanyeri létjogosultságát a tudományos alapokra helyezett fitoterápia (gyógynövénygyógyászat), és egyre többen fordulnak a természet kincsei felé.

Keresés eredménye - "gyógynövény"

viragmagok_gyogynovenyek_a_kertbe.jpg
Magyar vadvirág és gyógynövény keverékekA mag jelen van ősi kultúránkban, mint a kezdet, az újjászületés, de az élet, az örök körforgás, életerő és lehetőségek szimbóluma is. Ebben a megközelítésben szakmai konferenciákon,- mint az új tudományos eredmények és jövőbe mutató felfedezések fórumain - és minden olyan rendezvényen (továbbképzés, kulturális-, üzleti esemény) ahol a résztvevők párbeszédéből új, előremutató eredmények, kapcsolatok és fejlesztések születhetnek, aktuális és kitűnő jelképszerű ajándék. Felhasználható céges ajándékként üzleti partnerek részére, vagy karácsonyi ajándékcsomagokban is. Termékeink különösen alkalmasak ballagási ajándéknak és menyegzőn köszönő ajándéknak is.

Megrendelés: www.maghun.com

http://maghun.com/hagyomany/otthonra#Vir%C3%A1gmagok
Arch
Genista_tinctoria_250807a.jpg
Festő rekettyeA növény egyre inkább a tudomány fókuszába kerül, mivel a genistein nevű szekunder növényi anyagot találták meg benne, egy úgynevezett fitoösztrogént az izoflavonok családjából. Ezért azt feltételezik, hogy a festő rekettye szokásos alkalmazása a népi gyógyászatban a csontbetegségek megelőzésére abszolút korrekt volt. A genistein csökkenti a csontvesztést, így a festő rekettye értékes növény a változókorban. Mivel azonban a mérgező növényekhez tartozik, nagyon gondosan és csakis fitoterapeutás konzultáció után adagolható.

Szára egyszerű, szőrökkel borított egyenes. Levelei lándzsa alakúak, virágai sárga színűek. Kopasz hüvelytermései 6-8 magot tartalmaznak.
Arch
diolevel.jpg
Diólevél- mire jó?Az akár húsz méter magasra is megnövő, több magyar legendában is szereplő, régóta kedvelt diófa szinte minden vidéki udvaron megtalálható.

Jellemzően az őszi diószüretig csupán a fa adta árnyék miatt kedveljük, miközben levelei is nagyon értékes anyagokat tartalmaznak.

A más növényekre, akár állatokra is mérgező, taszító hatású vegyületek nemcsak a fa alatti növények burjánzását akadályozzák meg, de a baktériumok, férgek, vírusok szaporodását is a testünkben - ártalmas mellékhatások nélkül. Hagyományosan a levelek emésztést segítő, salaktalanító, stimuláló hatását használjuk ki, nyirokrendszeri betegségek, tüdőbaj ellen is hatásos, jó vértisztító, vérkeringés-serkentő, antibiotikus hatású.
További információ lejjebb, a hozzászólásoknál!
2 hozzászólásK. Andrea
2_original.jpg
Homoktövis A bogyó gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. E-vitamin tartalma pedig magasabb, mint a búzáé, a kukoricáé vagy a szójababé. Emellett található benne A-vitamin, almasav és mannit, valamint zsíros olajok és flavonoidok.

Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Kedvelt és jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. Nyáron kifejezetten előnyös a használata, hiszen E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre és természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzástól.
1 hozzászólásK. Andrea
1653987_506474652796705_379771661_n.jpg
Avokádó Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.

Az avokadót (Persea americana) spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába. A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek.

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumhoz, foszforhoz, vashoz, nátriumhoz valamint kalciumhoz és magnéziumhoz is hozzájuthatunk.

Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre.
K. Andrea
10343012_1430068237258117_3464035597159802328_n.jpg
Málna A málnának magas a víz- és a rosttartalma, energiatartalma viszont csupán 30 kcal/100g. Szénhidrát-tartalma, mely főleg gyümölcscukorból (fruktózból) áll, alacsony, 5,4g/100 g, ezért jól beilleszthető a cukorbetegek és fogyókúrázók étrendjébe is. Tisztító gyümölcsnapot tartóknak érdemes legalább egy étkezésre málnát fogyasztani.

Sokféle és kiemelkedő mennyiségű vitamin van benne. A legjellemzőbbek a C-vitamin, a niacin, a pantoténsav, a folsav, a karotin, valamint az E- és az A-vitamin. Az ásványi anyagok közül kiemelhető kalcium-, kálium-, magnézium-, cink- és vastartalma.
1 hozzászólásK. Andrea
10430403_1430319563899651_2926062031422206751_n.jpg
RibizliA ribizli sok élettanilag értékes savat tartalmaz, széklethajtó, rothadásgátló. Kolitiszes megbetegedéseknél segítség lehet, bár az elején inkább csak a kipréselt levét ajánlatos fogyasztani. Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyálképződést. Az orsógiliszta kiirtható a ribizlivel, ezért is szeretik a gyermekek, akikben gyakran megtelepszenek ezek a férgek. Különösen magas gyógyhatású a fekete ribizli. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén. A sárgaságot egyedül képes leküzdeni. Vörös változata a csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású. Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a bélmozgást megindítja. A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.

A vörös ribizli 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot tartalmaz, a fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.
1 hozzászólásK. Andrea
10455216_1430592813872326_7160637648093511649_n.jpg
Az erdei szamóca népies neve:Csomóca, földieper, erdei eper.A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, erdők szélen, bokros helyeken, tisztásokon élő, ízletes gyümölcsű, évelő növény.

Május-júniusban virágzik. Termése édes, igen zamatos gyümölcs, sok C-vitamint tartalmaz.

Hosszú indákat fejlesztő évelő növény. Hármasan összetett leveleinek széle csipkés, fonákjuk selymesen szőrös. A virágkocsányok rányomottan szőrösek, a párta 10-15 mm széles. Az érett, piros szamócagyümölcsök a vacokról könnyen leválnak.
Cserjésekben, tisztásokon, ligetes erdőkben él. Hazája Európa, Ázsia.

Hogyan gyűjtsük?
A növény levelét, termését és néha gyökerét is hasznosítják gyógyászati célokra. Gyűjtési ideje június-augusztusra esik. Ha termését szedjük, akkor csak éretten érdemes leszedni, mert a szamócának nincs utóérése.

Hatóanyagai:
Cserzőanyagok, flavonoidok, kávésav-származékok, nyomokban illóolaj.

Tovább a hozzászólásokhoz!
K. Andrea
martilapu_2.jpg
MartilapuA martilapu (Tussilago farfara) a őszirózsafélék családjába tartozó, kora tavasszal, még levéltelen állapotban sárgán virító, nagy levelű gyógynövény.

Népies nevei: Farkastalpfű, kereklapu, körömfű, körömlapu, lóköröműfű, lókörmű szattyán, lókörmű szattyu, mostohalapu, partilapu, podbál, szamárköröm, szamárlapu, szattyú, tyúkvirág, vajkapu.

A légzőszervi betegségek elsőrangú gyógynövénye.

A lúgos agyagos, kavicsos, törmelékes talajt kedveli. Vízpartok, nedves rétek, árokpartok évelő növénye. A hegyekben is előfordul.

A tőlevelek szívesek, öblösen karélyosak a fonákukon molyhos szőrzettel. Virágzás ideje: márciustól májusig.

Gyógyhatását a hozzászólásokban olvashatod el.
1 hozzászólásK. Andrea
unicumreklam.jpg
Hungarikumok- UnicumA legenda szerint a „kalapos király” (II. József) amikor 1790-ben megkóstolta egyik orvosának, dr. Zwacknak az emésztést elősegítő, gyógynövényekből összeállított gyomorkeserűjét, akkor a következőket mondotta: „Dr. Zwack, das ist ein Unicum." (Zwack úr, ez unikum!) - aki ezáltal nevet is adott a nedűnek. Zwack József 1840-ben, Budapesten nyitotta meg a mára világhírűvé vált szeszgyárát, mely abban az időben jóval többféle italt gyártott (több mint kétszáz félét).
1895-ben kapta meg a cég a „Császári és királyi udvari szállító” címet, amely Közép-Európa legnagyobb italpárló kapacitását tudhatta magáénak.
A második világháború után a Zwack családnak el kellett hagynia az országot, és külföldre menekülnie. A gyár és a felszerelések itthon maradtak, azonban az Unicum titkát magukkal vitték idegen honba, így hazánkban csak egy Unicum utánzatot tudtak gyártani, ami ennek ellenére is igen kelendő volt. Olvasd tovább lejjebb!!
1 hozzászólásK. Andrea
PEMETEFu-CUKORKA-75G-650x650.jpg
Hungarikumok- Pemetefű cukorka Réthy Béla (1862-1935) gyógyszerész nevéhez köthető a cukorka megalkotása, aki 1892-ben kezdte el gyártani a gyógyhatású, korong alakú édességet. A gyógyszerész próbálkozását hamarosan siker koronázta, és már az 1896-os Millenniumi Kiállításon oklevelet vehetett át találmányáért. Sikerének híre rövid idő alatt eljutott az Osztrák-Magyar Monarchia távolabbi részeibe is, ahol szintén közkedvelt lett. Állítólag a betegeskedő Réthyt Abbáziában egy férfi pemetefű cukorkával kínálta, amikor az meghallotta, hogy milyen csúnyán köhög (HÍR, 2001). Réthy Béla halála után gyermekei folytatták tovább a gyógycukorka gyártását, majd 1949-ben ez a gyár is az állam tulajdonába került. Néhány éves kihagyás után ismét gyártják a különleges cukorkát, melynek gyógyhatása kétségtelen, mivel több gyógynövényt is tartalmaz.
Tovább a hozzászólásokhoz!
1 hozzászólásK. Andrea
3_original.jpg
Salvia columbariae, vagy ismertebb nevén Chia, magyar neve spanyol vagy azték zsályaA Chia magja csodaszer, mert a magja:
2x annyi proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamagnak
5x több kalciumot tartalmaz, mint a tej
2x-több káliumot tartalmaz, mint a banán
3x nagyobb az antioxidáns ereje, mint az áfonyának
3x több vasat tartalmaz, mint a spenót

Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, kálciumot és mangánt.

A chia teljes értékű fehérjeforrás

Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. A sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője, az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására.

Bőven találhatók benne emésztést segítő rostok. A magok felszívják a vizet, és finom gélt képeznek. A chia rendkívüli antioxidáns hatású.Tovább a hozzászólásokhoz!
1 hozzászólásK. Andrea
201 fájl 17 oldalon 1