Világbiztonság

Nyílt Társaság

Legutóbb feltöltött

bennu-aszeroida.jpg
A Bennu kisbolygó jelenleg a legveszélyesebb aszteroidaAz amerikai űrkutatási hivatal (NASA) OSIRIS-REx, aszteroidakutató űrszondája péntek délután megközelítette a Földet, és sikeresen kihasználta a bolygó gravitációját arra, hogy a Bennu kisbolygó felé vezető pályára "katapultálja" magát - közölte a NASA.
Az OSIRIS-REx egy hét éven át tartó programot teljesít, és a tervek szerint 2018 augusztusában érkezik a Bennu közelébe, ahol két éven át felvételeket készít a kisbolygó felszínéről, és feltérképezi az aszteroidát, hogy a szakemberek jobban megértsék annak kémiai és ásványi összetételét, valamint kiválasztja azt a helyszínt, ahol mintát fog venni.
A napenergiával működő űreszköz 2020 júliusában fogja három másodpercre megközelíteni az aszteroida felszínét, és egy robotkar segítségével megpróbál legalább 60 gramm kőzettörmeléket begyűjteni.
Az űrszonda 2021 márciusában hagyja el a Bennu térségét, hogy 2023 szeptemberében a kőzetmintákat szállító kapszulája hatmilliárd kilométeres űrutazás után visszatérjen a Földre. A Bennut 1999. szeptember 11-én fedezték fel.
RCHARD2017. Szeptember 23.
terrorist_attacks.jpg
Terrorcselekmények a világbanA térkép éves bontásban mutatja a különböző terrorszervezetek által elkövetett támadásokat az egész világban.

2017:

https://storymaps.esri.com/stories/terrorist-attacks/?year=2017

2016:

https://storymaps.esri.com/stories/terrorist-attacks/?year=2016
RCHARD2017. Szeptember 23.
voynich_13950.jpg
Megfejthették a középkor legtitokzatosabb irományát, a Voynich-kéziratot Nicholas Gibbs, a középkori orvosi iratok szakértője most egy, a korábbiaknál jóval prózaibb megoldással állt elő a rejtélyes kéziratot illetően. A British Times Literary Supplement című folyóiratban megjelent cikkében kifejti, szerinte a szöveg egyszerű latin rövidítéseket és ligatúrákat (betűösszevonásokat) tartalmaz. „A különleges gyorsírás során egy-egy szóból kiválasztott a szerző néhány betűt, amelyek leírva az egész szót jelentették” – magyarázta Gibbs.

Olykor ezeket össze is vonta, minek köszönhetően sokan egy eddig ismeretlen nyelvre gondolhattak. A régi magyar szövegekben is megtalálható ligatúrákra, vagyis betűösszevonásra egyébként a legjobb példa a ma is használt „&” jel, amely az „e” és a „t” betűket foglalja magába (et), amely latinul az „és” szót jelenti. A szakértő szerint a szöveg legtöbb szimbóluma nem egy betűt, hanem egy egész szót jelöl.

RCHARD2017. Szeptember 19.
mogy-2018.jpg
2017 Szeptember 30-án, 10 órai kezdettel, Négyesi Erika tanyáján, Fischerbócsán, Vukics Ferenc vezetésével elindul a 2018. évi MOGY szervezéseA rendezvény „családi összejövetel jellegű”, (önellátó). Lehet sütni, főzni, sátorozni, akár péntektől – vasárnapig.

Négyesi Erika elérhetősége: 06 20 221 3470
...

Az ábrázolásnál azt is figyelembe kell venni, hogy a kerék egy felülnézeti világkép. Így az Élet kereke megfeleltethető a Világfa törzsének (világtengelyen forog). A törzs a nyelvi gyökrendszer szerint is kapcsolódik a következőkhöz: A KeRéK útját leíró KöR, a fa KeReTe a KéRGe, stb.
Itt a törzs számokat is hordoz, méghozzá a 7 és a 12 látható. Mindkét szám a törzsek száma a történelemben.
A Világ kereke, vagy az Élet kereke számos magyarországi település címerében is megtalálható. Elnevezései még: "Dharma kereke" vagy "sors kereke". A buddhizmusban a nyolc "astamangala" szimbólum egyike. Jellemzően a nagyobb lexikonok is nyolcküllős kerékkel hivatkoznak a buddhizmusra, méghozzá a hajókormány alakúval. A dzsainizmusban is fő szimbólum. A körosztásnak, tehát a kör sokszögesítésének is jelképe, melynek legegyszerűbb megjelenítése a körkereszt...
RCHARD2017. Szeptember 15.
cimerek-europaban.png
Európai címerekA címer általában pajzson viselt, meghatározott szabályok szerint megszerkesztett színes jelvény, melyet egy család, intézmény vagy testület a saját maga identifikálására örökletes, állandó jelleggel használ.

Pajzs alakú rajzolat nélkül az emblémát nem lehet címernek tekinteni. Mégis sok ország használ pajzs nélküli államcímert, főleg azon ázsiai országok melyek nem rendelkeznek heraldikai tradíciókkal. Néhány európai ország is ide tartozik, mint például az egykori kommunista rezsimek államcímerei, sőt napjainkig Olaszország címere is.

Egyes heraldikusok a pajzson kívül használt címernek tekintik a zászlón, nyeregtakarón, köpenyen, sisakon vagy pecséten ábrázolt jelképet, a sisakdíszt, és minden olyan jelvényt, mely a címer funkcióját tölti be, ha megfelel bizonyos egyéb feltételeknek is.
RCHARD2017. Szeptember 5.
visegrad-group.png
Az Intermarium csoportok1. A Visegrádi Együttműködés (vagyis visegrádi országok, visegrádi négyek vagy V4-ek) Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete.

2. Dnyeper Csoport (Fehéroroszország avagy Belarusz Köztársaság és Ukrajna)

3. Balkán Csoport (Bulgária, Szerbia, Románia)
RCHARD2017. Szeptember 5.
Three_Seas_Initiative.png
Három Tenger Kezdeményezés (2016)Az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő 12 ország, az Európai Unió tagállamainak közös fellépése. Angol rövidítése: BABS (Baltic, Adriatic, Black Sea Initiative.)

Lengyel elképzelés alapján, történelmi előzmények ismeretében jött létre 2016-ban. Az államok együttműködése mindenekelőtt gazdasági célok közös elérésére irányul.

Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Lettország‎, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia.
Történelmi előzmények:
Międzymorze (angolul: Intermarium) néven ismert együttműködés.
RCHARD2017. Szeptember 5.
Meldeman-Plan.jpg
Bécs térképe 1530-ból (Középen a Szent István-katedrális)Bécs első török ostroma (Türkenbelagerung) 1529. szeptember 27-től október 16-ig tartott. Az osztrák főváros ekkor szenvedte el az első közvetlen támadást az Oszmán Birodalomtól. I. Szulejmán szultán már évekkel ezelőtt eltervezte, hogy Bécset meghódítja, de a város védői megtartották a császárvárost. Szulejmán nem tett le később sem arról, hogy elfoglalhassa, annak ellenére, hogy ez első nagy külpolitikai kudarca volt. 1532-ben próbálkozott másodjára Bécs ostromával, de I. Ferdinánd főherceg és V. Károly császár nagyszámú haderőt vont össze a város alatt. A szultán ekkor Kőszeget ostromolta, melynek két oka lehetett: vagy az, hogy elhúzza az időt, így ne kelljen a német haderővel megütköznie, vagy Károlyt és Ferdinándot keletre akarta csalni.

A külföldi források szerint a város ostromában 6000 magyar lovas is részt vett. Hiteles feljegyzések ezt nem támasztják alá, viszont nagyszámú magyar kísérő az oszmán hadsereg mellett jelen lehetett.
RCHARD2017. Szeptember 5.
6f1c39f68fa6da1a0f8968be43d58640--armenian-history-armenian-culture.jpg
UrartuUrartu ókori transzkaukázusi államalakulat az Örmény-felföldön, az i. e. 9–6. század között, amelynek megalakulását, virágzását és pusztulását az Újasszír Birodalom agresszív terjeszkedő politikájából adódó fenyegetettség idézte elő.

A Kaukázus történetének rendkívül fontos periódusát képviseli, mivel ekkor alakult ki az örmény nép, amely Örményország közvetlen elődjének tekinti Urartut, valamint a kartvéliek megjelenése is e korra datálható.

Relief depicting offering bearers, from Urartu, Armenia
RCHARD2017. Szeptember 4.
geghard-monastery10.jpg
Geghard-kolostor, ÖrményországA Geghard kolostor (örményül Գեղարդ) a 10-13. században épült, félig sziklába faragott kolostorkomplexum Örményország Kotajk tartományában. 2000 óta a Világörökség része.

A hagyomány szerint a kolostort a 4. században alapította Világosító Szent Gergely. Helyén a barlangból kifolyó forrás már a pogány időkben is szentnek számított és a kolostor egyik megnevezése is Barlangkolosotor (Ajrivank) volt. Az első kolostort az arabok a 9. században lerombolták, az akkori építményekből semmi sem maradt fent. A 4., 8. és 10. századi örmény krónikák szerint a templomok mellett lakó- és melléképületek is tartoztak hozzá. 923-ban Naszr, a kalifa alrégense kifosztotta a kolostort, többek között egyedi kéziratokat is elvitt, az épületeket pedig felgyújtotta. A romokat földrengések rongálták tovább.
RCHARD2017. Szeptember 4.
temple_grandin_thinking_in_images.jpg
Temple Grandin: Képekben gondolkodniA jól funkcionáló autista professzor asszony előadást tart a képi gondolkodás fontosságáról. A legjobb problémamegoldók és fejlesztők képekben gondolkodnak, vizuális memóriájukat és logikájukat fejlett módon használják.

Kisfilm választható magyar felirattal:

1 hozzászólásRCHARD2017. Szeptember 1.
SedovDrinkingHornOneFixed.jpg
Ivókürt palmettás díszítésselA magyar tarsolyokról jól ismert palmettás (csokorpálmás díszítés) köszön vissza erről az ivókürtről.
10. század, mai Oroszország területe.

10th century drinking horn with decorated silver mounting from the Black Barrow in Chernigov, Russia (Sedov 1982).
RCHARD2017. Szeptember 1.
28907 fájl 2409 oldalon 1