Világbiztonság

Nyílt Társaság

A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!6f1c39f68fa6da1a0f8968be43d58640--armenian-history-armenian-culture.jpg
UrartuUrartu ókori transzkaukázusi államalakulat az Örmény-felföldön, az i. e. 9–6. század között, amelynek megalakulását, virágzását és pusztulását az Újasszír Birodalom agresszív terjeszkedő politikájából adódó fenyegetettség idézte elő.

A Kaukázus történetének rendkívül fontos periódusát képviseli, mivel ekkor alakult ki az örmény nép, amely Örményország közvetlen elődjének tekinti Urartut, valamint a kartvéliek megjelenése is e korra datálható.

Relief depicting offering bearers, from Urartu, Armenia
RCHARD0000000000
(0 szavazat)
geghard-monastery10.jpg
Geghard-kolostor, ÖrményországA Geghard kolostor (örményül Գեղարդ) a 10-13. században épült, félig sziklába faragott kolostorkomplexum Örményország Kotajk tartományában. 2000 óta a Világörökség része.

A hagyomány szerint a kolostort a 4. században alapította Világosító Szent Gergely. Helyén a barlangból kifolyó forrás már a pogány időkben is szentnek számított és a kolostor egyik megnevezése is Barlangkolosotor (Ajrivank) volt. Az első kolostort az arabok a 9. században lerombolták, az akkori építményekből semmi sem maradt fent. A 4., 8. és 10. századi örmény krónikák szerint a templomok mellett lakó- és melléképületek is tartoztak hozzá. 923-ban Naszr, a kalifa alrégense kifosztotta a kolostort, többek között egyedi kéziratokat is elvitt, az épületeket pedig felgyújtotta. A romokat földrengések rongálták tovább.
RCHARD0000000000
(0 szavazat)
ormeny_kereszt.jpg
Örmény kereszt - Kacskaringós (khachkar vagy khatchkar) díszítésAz örmények díszített kőkeresztjeinek elnevezése "khachkar" vagy "khatchkar". Ezek a keresztek forgókkal, díszes végtelen csomókkal, illetve ornamentikus, kacskaringós ábrázolásokkal vannak ellátva. A kelta keresztekhez nagyos sok hasonlít. A kereszt az alsó körrel, mint vetületi ábrázolások összefüggnek. 3-dimenziós formavilágot alkotnak.

Magyar nyelvi, ősgyökrendszeri összefüggés: A szent ábrázolásokban gyakran használt szőlővel kapcsolatos kacs, kacs-kar amivel kapaszkodik, kacskaringó formát ad.

Jeruzsálem, örmény templom a Zion-hegyen. XIV. sz.

Egy nagyon hasonló ábrázolás:(Goshavank, 1293)
2 hozzászólásArch10101010101010101010
(1 szavazat)
rmenygyoker.jpg
Örvénygyökér vagy örménygyökér, pompás peremizs Az örvénygyökérnek föld alatti szerveit használják fel; hatását több területen is elismerték. Légzőszervi problémáknál a benne lévő nyálkaanyaggal egyszerre köptető és köhögéscsillapító szer. Az epekiválasztás elősegítésében való hatásosságát is kimutatták. Vírusellenes tulajdonsága mellett a helenin gombaölő is, a Microsporum és a Trichophyton típusú gombák ellen hatásos.
Az örvénygyökér a köhögés csillapítására és a légzőszervek gyulladásának enyhítésére javallt: a hörghurut és – más növényekkel együtt – az asztma gyógyítására alkalmas. Az emésztőszervi, epe- és bélbántalmak kezelésében is hatékony. A fitoterápia elsősorban méregtelenítőszerként hasznosítja. Külsőleg a gombás eredetű bőrbetegségek kezelésére szolgál.
1 hozzászólásK. Andrea10101010101010101010
(1 szavazat)
Khatchkar_at_Goshavank_Monastery_in_Armenia.jpg
Kacskaringós (khachkar vagy khatchkar) díszítésAz örmények díszített kőkeresztjeinek elnevezése khachkar vagy khatchkar. Ezek a keresztek forgókkal, díszes végtelen csomókkal, illetve ornamentikus, kacskaringós ábrázolásokkal vannak ellátva. A kelta keresztekhez nagyos sok hasonlít.

Magyar nyelvi, ősgyökrendszeri összefüggés: A szent ábrázolásokban gyakran használt szőlővel kapcsolatos kacs, kacs-kar amivel kapaszkodik, kacskaringó formát ad.

A Tudás és Élet fájának együttes ábrázolásakor gyakori elem a felfutó szőlő:(Bizánci elefántcsont emlék, a Louvre őrzi Párizsban. X. sz.)
RCHARD10101010101010101010
(1 szavazat)
hetoumzabel-tram4122.jpg
hetoumzabel-tram4122Örményország a történelem előtti idők óta lakott, vannak, akik szerint itt volt a bibliai Édenkert. Örményország egy fennsíkon fekszik Ararát hegyének szomszédságában, ahol a zsidó-keresztény tanítás szerint földet ért Noé bárkája a vízözön levonulása után. A régészek kétségbevonhatatlan bizonyítékokat találtak arra, hogy Örményország és az Örmény-felföld az emberi civilizáció kezdetei óta lakott, itt lehetett a földművelés és a kultúra bölcsője. I. e. 6000-től i. e. 1000-ig nyílhegyeket, baltákat és késeket készítettek itt rézből, bronzból majd vasból és kereskedtek vele a környező vidékekkel, ahol ezek a fémek sokkal nehezebben voltak hozzáférhetők. Nagyon valószínű, hogy Örményország a sumér feljegyzésekben említett Aratta (Ararát). A bronzkorban számos állam virágzott fel Nagy-Örményországban, köztük a Hettita-birodalom, Mitanni (a történelmi Örményország délnyugati részén), és Hayasa-Azzi (i. e. 1500-1200).RCHARD0000000000
(0 szavazat)
hetoumzabel-tram841.jpg
hetoumzabel-tram841Azután a nairi nép (ie. 12-9. század) és Urartu (i. e. 1000-600) erősítette meg átmenetileg hatalmát az Örmény-felföldön. Minden előbb említett nép és törzs részt vett az örmény nép etnogenezisében. A modern Örményország fővárosát, Jerevánt i. e. 782-ben alapította I. Arqishti urartui király.
I. e. 600 körül az örmény királyságot az Orontida dinasztia alapította, amely számos helyi dinasztiára bomolva i. sz. 428-ig létezett. A királyság hatalmának csúcsán Nagy Tigranész alatt volt i. e. 95-66 között, akkor a régió leghatalmasabb királysága volt. Történelme során az örmény királyság hol független volt, hol autonómiát élvezett különböző átmeneti birodalmakban. Földrajzi helyzete okán, hogy két kontinens határán fekszik, számos inváziót kellett átélnie Örményországnak: jöttek az asszírok, a görögök, a rómaiak, a bizánciak, az arabok, a mongolok, a perzsák, a törökök, az oroszok.
RCHARD0000000000
(0 szavazat)
hetoum1-tank1713.jpg
Ősi örmény érme, a Sziciliai KirályságÖrményországban keresztény közösségek voltak már 40 után, azután 301-ben a világon először itt lett államvallás a kereszténység. Különböző pogány közösségek voltak itt a keresztények előtt, de mind áttértek a misszionáriusok hatására. III. Tiridatész (283-314) volt az a király, aki krisztianizálta népét, áttérése 10 évvel megelőzte a római birodalomban Galerius türelmi rendeletét és 36 évvel Nagy Konstantin megkeresztelkedését.
Az örmény királyság 438-as bukása után Örményország a szászanida birodalmon belül volt autonóm terület. Ez a 451-es örmény lázadás után lett végleges, amikor az örmények keresztény kormányzatot kaptak, míg a többi szászanida területet a perzsák közvetlenül kormányozták. Ez a rendszer a 630-as évekig maradt fenn, amikor a szászanida Perzsiát az arabok elfoglalták.
Kép: Ancient Armenian Coins: The Cilician Kingdom.
Copper tank of Hetoum I.
RCHARD0000000000
(0 szavazat)
hetoum1-tank637.jpg
hetoum1-tank637Örményország a középkorban I.
A szászanida kor után Örményországban az Örmény Emirátust szervezték meg, amely autonóm fejedelemség volt az arab birodalmon belül, egyesítette mindazokat az örmény területeket, amelyek korábban a bizánci birodalomhoz tartoztak. Az örmény hercegek uralmát elismerte a kalifa is, a bizánci császár is. Az Arminiyyánnak nevezett adminisztratív egység része volt, amelybe beletartozott Grúzia és a kaukázusi Albánia egy része is, a központja pedig Dvin örmény város volt. Ez a fejedelemség 884-ig létezett, amikor Örményország visszanyerte függetlenségét a gyengülő araboktól.
Az újra felemelkedő örmény királyság ura a Baqratuni-dinasztia volt, és 1045-ig állt fenn. Örményország számos területe elkülönült független királyságokban és fejedelemségekben, amelyek azonban elismerték a bagratida királyok főségét. Ilyen volt Vaspurakan királyság az Artsruni-dinasztia uralma alatt.
RCHARD0000000000
(0 szavazat)
hetoum1-tank635.jpg
hetoum1-tank635Örményország a középkorban II.
1045-ben a Bizánci Birodalom meghódította a bagratida Örményországot. Más örmény államok is bizánci ellenőrzés alá kerültek. A bizánci uralom rövid életű volt, 1071-ben a manzikerti csatában a szeldzsuk törökök megverték Bizáncot és meghódították Örményországot, létrehozták a Szeldzsuk Birodalmat. Hozzátartozóinak meggyilkolása után a halál vagy szolgaság elől menekült II. Gagik, Ani királya, akit az örmények Roupennek neveznek. Alattvalói egy részével behúzódott a Taurus hegységbe, azután pedig Cilicába, Tarsusba ment. Az ottani bizánci kormányzó elismerte őt Kis-Örményország (Cilicia) királyának, amit ez az aktus hozott létre.
Hamarosan a szeldzsuk birodalom is megindult az összeomlás felé. A korai 1100-as években egy, a Zakarid nemesi családból származó örmény herceg félfüggetlen örmény fejedelemséget hozott létre Észak- és Kelet-Örményországban, ez a zakarida Örményország. Az Orbelian arisztokrata család a zakaridák mellett osztozott a hatalomban az ország sok részén.
RCHARD0000000000
(0 szavazat)
hetoum1-tank631.jpg
hetoum1-tank631Idegen uralom
Az 1230-as években a mongol ilhánok meghódították a zakarida fejedelemséget, majd Örményország többi részét is. A mongol hódítás egyike volt a közép-ázsiai népek 1200-as évektől az 1400-as évekig tartó támadásainak. A súlyos pusztítások után Örményország lehanyatlott. Az 1500-as években a törökök és a szafavida Perzsia megosztotta egymás között Örményországot.
Az orosz birodalom bekebelezte Kelet-Örményországot (Jerevánnal és a Karabah kánsággal együtt) 1813-ban és 1828-ban.
A török uralom alatti örményeknek bizonyos autonómiát adtak településeiken és viszonylagos békében éltek a birodalom többi népével, beleértve a törököket. Keresztényként egy szigorúan mohamedán társadalmi rendben, az örmények súlyos diszkriminációnak voltak kitéve. Amikor több jogot kezdtek követelni a török államtól, II. Abdul-Hamid szultán válaszul tömegmészárlásokat szervezett az örmények ellen 1894 és 1896 között, amikor különböző becslések szerint 80 000 - 300 000 ember pusztult el.
RCHARD0000000000
(0 szavazat)
hetoum1-tank624.jpg
hetoum1-tank624RCHARD0000000000
(0 szavazat)
25 fájl 3 oldalon 1
A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!