Világbiztonság

Nyílt Társaság

A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!Hun régészeti leletek és kapcsolódó ábrázolások.
Hingol_National_Park_sphinx.jpg
Hungol Nemzeti ParkMás néven Hingol Nemzeti Park. 1650 km²-es területén számos érdekes objektum található. Óriási, hegy méretű szobrok maradványai lehetnek ezek. Számos veszélyeztetett fajnak ad otthont, közöttük a kerecsensólyomnak is. Pakisztán délnyugati részén, az Iránnal határos Makran tengerpartvidéken találjuk. A Makran elnevezés a Makra-ból (satrapy) ered, mely vezetőt jelentett a Pártus- és Szászánida birodalmakban, valamint a perzsáknál is.
RCHARD0000000000
(0 szavazat)
vascsat.jpg
Hun kori övcsatVas, arany rekeszekben almandin berakással.
A lelőhely meredek hegylejtő aljában, keskeny platón helyezkedik el. A tárgyak a felszínen vagy ahhoz közel kerültek elő, nyolc–tíz, egymástól két–három méterre lévő csoportban. A tárgyakat sekély gödrökben helyezhették el, azonban a korabeli beásásokat az ásatás során alig lehetett megfigyelni.
RCHARD0000000000
(0 szavazat)
Hun_kincs.jpg
Hun leletek Telki határában2016 februárjában máig a Kárpát-medencében egyedülálló, hun kori leletet szolgáltatott be a Magyar Nemzeti Múzeumnak Ehmann Gábor. A beszolgáltatás nyomán a Nemzeti Múzeum régészei a helyszínen műszeres leletfelderítést folytattak, illetve még folyamatban lévő tervásatást kezdtek. A munkában a leletek beszolgáltatója végig segédkezett, általa sikerült tisztázni a lelőkörülményeket és azonosítani a korábban megtalált leletek előkerülésének helyét is.
Az összesen 125 tételből álló lelet több szempontból is kivételes jelentőséggel bír a korszak leletanyagában.
RCHARD0000000000
(0 szavazat)
Buda_es_Attila.JPG
Buda és Attila avagy Imádkozó hercegekTulipán Tamás: Buda és Attila (Imádkozó hercegek) - tempera, tábla.

A legtöbb ismeretünk a táltosról Ipolyi Arnold római katolikus paptól származik, aki összegyűjtötte a népi hiedelmeket Magyar mitológia (1854) c. könyvében. Ezek szerint a táltos már a magzati korban közvetlen kapcsolatban van a Jóistennel, itt kapja meg azt a „többletet”, ami születéskor fizikailag a többlet fogat vagy többlet ujjat jelent (vagy bármilyen többlet csontot). Sorsát az Isten eleve elrendelte, valamilyen célja van az életben, ez általában vagy a világ vagy a nemzet megmentése, fizikai vagy lelki értelemben. Táltos lehetett férfi vagy nő is, bárki, hiszen nem az emberek választották vagy oktatták, hanem úgy született.
A néphit azt tartja, hogy sokáig szoptatják, csendes, szótlan gyermek, de korához képest rendkívül erős. Sorsforduló volt a hetedik életév, ha eddig ellopták a fogát, nem lett meg a képessége. Ha ebben a korban eltűnt a háztól, „elvitték a táltosok”.
WOWSecurity0000000000
(0 szavazat)
Kezai_Simon_gesta_hungarorum.jpg
Kézai (Keszi) Simon az utókor által Gesta Hungarorum címen emlegetett latin nyelvű krónikáját IV. László királynak ajánlottaA krónika 1283 körül keletkezhetett. A mű a hunok és a magyarok történetét beszéli el, ezért szokták a Gesta Hunnorum et Hungarorum (A hunok és magyarok viselt dolgai) címen is emlegetni. Megtaláljuk benne a csodaszarvas történetét, valamint a hun–magyar rokonság leírását. Kézai a hunokkal hozza kapcsolatba a székelyeket is, s azt írja, hogy az Attila halála után kitört testvérháborúban vereséget szenvedtek, s Csigla mezején várakoztak Árpádnak és népének megérkezéséig. Szintén Kézai gestájából ismerjük a turulmadár nevét (quae Hungarice turul dicitur).
Letölthető könyv: http://maghon.weebly.com/uploads/2/0/0/3/20035969/kezai-simon.pdf
WOWSecurity0000000000
(0 szavazat)
sarmaty1.jpg
Szkíta, hun, szaka régészeti leletekSzkíta férfi mellszobor a sajátos fejfedővel.

SUSU Múzeum Kiállítás (Urál-körzeti népek és technológiák)
Peoples and Technologies of the Ural Region
1 hozzászólásArch0000000000
(0 szavazat)
atilla12.jpg
Atilla hadai állították meg 1300 éve az arab inváziót Tóth Gyula Szkítiától Maghrebig címmel létrehozott naplójának utolsó (addigi munkáját megkoronázó) fejezetében nagyon is meggyőző bizonyítékait foglalta össze, hogy a kopt - ún. mártír - időszámítás azért is egyezik meg a Diocletianus ÉRA - i.sz. 284-ben kezdődő, s akkor végképp érthetetlen, hogy mártírnak nevezett - időszámításával, mert valóban nem i.sz. szerint 711-ben, hanem - Heribert Illig nyomán Uwe Topper által joggal kiiktatott csúsztatással jóval korábbi, azaz 297 évvel - korábbi eseményekkel párhuzamosan, 414-ben keltek át a - pártus birodalom felbomlása miatt már nem pártus, hanem a radikális vallási irányzatukkal hódító - mór-arab seregek Európába.
Előadások:


Atilla mellszobra megvásárolható!
MAGHUN Világörökség és Hagyomány - Webáruház

maghun.com!
Arch0000000000
(0 szavazat)
Maindron_-_Genevieve_desarme_Attila.jpg
Sainte Geneviève désarme AttilaAttila nevének eredete és írásmódja mindig is megosztotta és vitára késztette a kutatókat. Erre csak egy példa:
Fehér Géza régésztől (1890-1955) sok adatot tudunk meg, bár nem érthetünk egyet azzal a felfogásával, hogy a hun-magyar rokonság csak a krónikások képzeletének terméke. Attila nevének eredetéről vitázott Bleyer Jakabbal (1874-1933, magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár, aki miniszterként tiltakozott a nyugat-magyarországi területek Ausztriához csatolása ellen). Bleyer szerint az Attila gót szó, a hun monda pedig nem keleti, hanem nyugati eredetű és a magyar Etela forma a gót Attila változatból keletkezett. Fehér Géza szerint azonban a bolgár-törökből is megmagyarázható az Ethela-Etela-Etele változat.


Forrás kiemelve: Friedrich Klára: Attila vagy Atilla?

Maindron - Geneviève désarme Attila
1 hozzászólásArch0000000000
(0 szavazat)
Atilla_szobor_isztambuli_Katonai_Muzeum.jpg
Az isztambuli Katonai Múzeum Atilla szobraNagy hun királyunkról tiszteletből, szeretetből eredő nemes ábrázolások is születtek. Képes Krónikánkban, egyéb könyvekben, a világhálón megtaláljuk ezeket. Itt két nagyon szép "magyaros arcú" szobrot mutatok be. Az 5-ös képen látható alkotás pontos adatait nem ismertem, ezért az "elfeledett keleti magyarság" kutatójának, az Isztambulban élő Ferenci Ebubekir hodzsának (tanítónak) írtam, tőle kaptam gyors választ, teljesebb fényképet és a szobor feliratának fordítását, köszönet érte! A szobor Isztambul európai oldalán, a Katonai Múzeumban (Askeri Müzesi, címe: Valikonagi Caddesi, Harbiye, 34298 Istanbul) található. Felirata magyarul: "Atilla, a nagy török - hun uralkodó".

Forrás kiemelve: Friedrich Klára: Attila vagy Atilla?
1 hozzászólásArch0000000000
(0 szavazat)
bonfini.jpg
Antonio Bonfini: Mátyás király Herkulesre úgy tekintett, mint a magyarok őséreBonfini olasz történetíró szerint Herkules a szkíták őse. Könyvében Aquileia ostrománál Atilla így fohászkodik: "Te pedig Mars atyánk, győzhetetlen Herkules, és ti mind, istenek, igazoljátok e jövendölést, óvjátok népeteket, amelyet az emberiség ostoraként kibocsátottatok..."

Mátyás király címere a Herkules-kúton:Mátyás Herkulesre úgy tekintett, mint a magyarok ősére. Herkules története sok azonosságot mutat Gilgames és Nimród mitológiájával.*

A Herkules kút másolata a visegrádi királyi palota díszudvarában:* Szántai Lajos előadása a hozzászólásokban!


1 hozzászólásArch0000000000
(0 szavazat)
roga_hun_kiralyfi_mese_.jpeg
Roga hun királyfi mesekönyv rovásírással„Úgy 1600 évvel ezelőtt, amikor a magyarokat még szkítáknak és hunoknak hívták, a Tisza folyó közelében állt egy gyönyörű vár. Ott élt a szüleivel és testvéreivel a kis Roga királyfi. Édesapját Uldinnak hívták, nagyon nagy király volt, nem csak akkora volt az országa, mint most Magyarország...

...valamikor régen Tündérek laktak a Kárpát-medencében. Itt volt Tündérország. Nem volt ennél szebb hely a Földön.

A Tündérek a magyarok ősapái, ősanyái voltak. Ők tanították meg a Föld lakóit növényeket termeszteni, állatokat tenyészteni, szerszámokat készíteni, ruhát varrni, házat építeni, olvasni, írni, zenélni.

Vigyáztak a fákra, madarakra, a folyókra. De nem mindenki volt hálás ezért...

Megrendelhető: www.maghun.com

maghun.com/hagyomany/konyvek/roga-hun-kiralyfi-mesekonyv-rovasirassal
maghun.com0000000000
(0 szavazat)
attila_kardja.jpg
Már készül a Sólyi Atilla Kard18 méteres, 8 tonnás bakonyi vörösfenyőből faragják a Sólyi Attila Kardot.

Kisfilm:2014-ben kidőlt a Sólyi Szent István Kard, mely a világ legnagyobb fából készült kardja volt. Az 1000 éves Sólyért Alapítvány azzal a kéréssel fordult a Bakonyerdő Zrt.-hez, hogy válasszanak az erdészek egy alkalmas méretű fát a helyére.
RCHARD0000000000
(0 szavazat)
293 fájl 25 oldalon 1
A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!