Világbiztonság

Nyílt Társaság

A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!„ Hamarosan rádöbbentem arra, hogy a magyarok és az Észak-amerikai indiánok általam vizsgált népcsoportjainak kultúrájában föllelhető nagyon gyanúsan közeli vagy teljes mértékű megegyezéseknek oly magas a számuk, hogy itt magyarázatul csak a közös tőről származás jöhet szóba. „ Dr. Borvendég Deszkáss Sándor, írói nevén Fehér Szarvas /az indiánok között a 30-as években kutató magyar ember/
thumb.jpg
Kihaltak-e a Mohikánok?James F. Cooper regénye Az utolsó mohikán címet viseli. A könyvcímből fogalom lett, nemcsak népeknek, szakmáknak is vannak a szólásmondás szerint utolsó mohikánjaik. Pedig a mohikánok szerencsére nem haltak ki, mint annyi más észak-amerikai indián népcsoport.
A törzs vagy “nemzet” nevének jelentése egyébként “farkas”. 1930-ban 813 mohikánt számláltak össze az Egyesült Államokban. Számuk azóta örvendetesen gyarapodott: ma több, mint 3000-en vannak.
Egyébként az algonkin nyelvcsalád tagjai, és a világ minden kincséért ne tévesszük össze őket a mohawk néven ismert, hajdan erős és harcias néppel, amely az irokéz törzsszövetség tagjaként eljutott a katonai demokrácia fokára. A mohawkok a Nagy-tavak vidékén éltek, a mohikánok a Hudson mentén, a mai New York államban.
1 hozzászólásTóthné Brigitta10101010101010101010
(2 szavazat)
indian.jpg
Indián " Tízparancsolat "Indián tízparancsolat

1. Gondoskodj a Földről és tiszteld minden lakóját!

2. Maradj hű a Nagy Szellemhez!

3. Mutass tiszteletet embertársaid iránt!

4. Dolgozz az egész emberiségért!

5. Segíts és szeress, ahol szükséges!

6. Tedd azt, amit jónak gondolsz!

7. Gondoskodj tested és lelked jólétéről!

8. Erőd egy részét fordítsd a világ jobbítására!

9. Légy mindíg igazságos és tisztességes!

10. Vállald tetteid következményét!
Tóthné Brigitta8888888888
(2 szavazat)
Indian_testver.jpg
Indián TestvéreinkSvájcban 9 falu van melyben hunok leszármazottai laknak. Baszkok, etruszkok, írek, welshiek, nepáliak, indiaiak, kazakok, indiánok, ujgurok, mongolok, skótok, kurdok, afgánok és sok egyéb ősmagyar törzs a rokonaink. Anatólia nem török népe rokon. Bartók Béla gyűjtött népdalokat Anatóliában 70 magyar népdalhoz hasonlót talált abból 20 kottára megegyezett dalainkkal. De a világ majdnem minden területén megleljük testvér népeinket.
Az amerikai indiánok Ázsiából jöttek. Az amerikai indiánok változatosabbak, mint az európai ember, s kis mértékű mongoloid jelleget mutatnak. Az első amerikai indiánok eredeti honukat 40.000 évvel ezelőtt hagyták el. A régészeti bizonyítékok feltérképezik a jelenkor indiánjai őseinek útvonalát. Ha mindehhez hozzáadjuk a teremtés történeteket, vallást, társadalmi szervezetet, meglehetősen jó képet nyerünk az amerikai indiánok eredetéről. A varázslat és vallás állandó ápolása mindkét társadalomban a sámán, TÁLTOS dolga volt.
2 hozzászólásTóthné Brigitta0000000000
(0 szavazat)
indi_n_k_p2.jpg
Az Indián hitvilágAz indiánok állandó kapcsolatban álltak a szellemekkel. Ezek a természetfeletti lények megjelenhettek természeti jelenségekben, növényekben, s felvehették állatok alakját. Lehettek jók ám gonoszak is, ezért a sikeres vadászatok, és termelés érdekében jóindulatokat szertartásokkal igyekezték elnyerni, illetve ugyanígy megköszönni a sikerhez biztosított kedvezõ feltételeket. A vadászó életmódot folytató népek a védõszellemek létezésében is hittek: a serdülõ fiatalok több napi magányba vonulva koplaltak a vadonban, míg látomásuk nem támadt, amiben az adott gyermekek védõszelleme jelent meg. A védõszellem által lakozott tárgyakat kellett azután gyûjteniük, hogy segítségükre legyenek a bajban.Tóthné Brigitta3333333333
(1 szavazat)
totemoszlop_11.jpg
TotemoszlopA totemekbe vetett hit a kultúra fontos része. Egy személy és egy egész csoport közeli (mágikus) kapcsolatban lehet a totemállattal, aki megvédi a veszedelmektõl õt. A mennydörgést megtestesítõ viharmadárt, is annak tartották. A totemállatok egyfajta címernek számítottak, oszlopokat emeltek a tiszteletére, ezen a fontosabb eseményeket is megörökítették.1 hozzászólásTóthné Brigitta10101010101010101010
(3 szavazat)
indian_shaman.jpg
Indián sámánA sámánok védõszelleme a medve.
Az õ segítségére számíthattak a fájdalomcsillapításban, gyógyításban. A tabu megsértése, õsök bûne és a rontás is okozhatott betegséget. A sámánok átkot tudtak szórni és levenni is, a rituálékat nagy pontossággal hajtották végre, narkotikummal elõidézett önkívületi állapotaikban jövendölték meg a törzs további sorsát. Gyógyászatra használták a fûzfa gyökerét, a tiszafát, kúpvirágot, tuját, és ginzenget is.
Tóthné Brigitta0000000000
(0 szavazat)
saman-taltos.jpg
Ma is vannak „gyakorló” sámánokA sámán vagy táltos szót mai értelmében arra mondják, aki transzban, vagyis aki megváltozott tudatállapotában, „révülésében” (ez a rév, átkelés szóból származik) is ura tud maradni önmagának. A sámán feladata a jóslás, érintkezés az alsó és felső világgal, a gyógyítás, valamint a közösség szellemi útmutatása, vezetése. A hagyományok, mesék, versek őrzője és továbbadója.
Nálunk táltos néven vált ismerté a sámán, akinek sorsát eleve elrendelték. Ez már születésekor nyilvánvaló, mert valamilyen jellel jön világra, például foggal született, eggyel több lábujjal, bordával stb. A néphit azt tartja, hogy sokáig szoptatják, csendes, szótlan gyermek, de korához képest rendkívül erős. Gyakran meg is fürdették őket az anyatejben.
1 hozzászólásTóthné Brigitta6666666666
(2 szavazat)
Samanizmus.jpg
Kik a " sámánok " ?Felületes tudással rávághatnánk, indián varázslók. Pedig a sámánizmus gyökerei százezer évvel ezelőttre nyúlnak vissza, egészen Ázsiába. De Japánban, Kínában, Tibetben, Észak- és Dél-Amerikában, sőt Ausztráliában és Indonéziában is fellelhetők. A kereszténység előtt a magyar nép hitvilágát is a sámánizmus határozta meg.
A sámán elnevezés tunguz szóból ered, ami tudó embert jelent, aki érintkezik és beszélhet a szellemekkel. Főképp gyógyítással, jóslással, áldozatok bemutatásával foglalkozik. Ők különleges képességek birtokosai és különbek a többi embertől. Különleges testi adottságaik vannak. Hajlamosak az önkívületre, amit különböző növények használatával vagy dobok ritmusával segítenek elő. Használnak imákat, ráolvasó formulákat és különféle kellékeket. Emellett segítőik is vannak, lehetnek nekik.
Tóthné Brigitta3333333333
(1 szavazat)
Tolkien.jpeg
Tolkien-rajzAz eredeti Tolkien-kiadást az író tíz fekete-fehér képe, térképei és különleges mintái díszítették. A napokban megjelent The Art of the Hobbit (A hobbit művészete) című albumhoz már több mint száz, eddig nem publikált rajzot, térképet és tervrajzot gyűjtöttek össze a szerzőtől. Néhány rajzot egy korábbi műve, a Kóborló és a varázsló ihletett. Ezt a regényt annak idején fiának, Michaelnek írta. Bár a kiskutya, Kóbor kalandjairól szóló mű A hobbit előtt született, nyomtatásban először 1998-ban látott napvilágot. (A magyar fordítás tíz éve jelent meg.)1 hozzászólásTóthné Brigitta10101010101010101010
(2 szavazat)
nyereg.jpg
Lovas-nyeregGyönggyel hímzett lovas-nyereg az amerikai indián múzeumból. A nyereg 1895-ben készült. Az indiánok múzeuma egy gyönyörű, restaurált régi házban van.Tóthné Brigitta6666666666
(1 szavazat)
lotakaro.jpg
LótakaróAz 1754 és 1763 között zajló „francia és indián” háború idején már a síksági (Plains) indiánok számítottak a világ legjobb lovasainak. Az indiánok megtanulták szent állatként tisztelni a lovat. Hátaslóként és igavonóként egyaránt használták. Nyereg nélkül ülték meg az állatot, hátáról nyíllal és puskával egyaránt rendkívüli pontossággal tudtak lőni, bármilyen irányban, vágta közben. Ha lovuk kimúlt, ugyanolyan gyászszertartással búcsúztak tőle, mint amilyennel a saját halottaikat tisztelték meg. Tóthné Brigitta9999999999
(1 szavazat)
kirgiz_jurta.jpeg
Kirgiz jurta szellőzőnyílásaKirgiz jurta szellőzőnyílásának alakja nem véletlenül emlékeztet a székely írás "f" (Föld) jelére; a sátor és az épület az antik hagyományban a világot jelképezte; ezért festenek a templomok mennyezetére általában égi jelenetet és csillagokat
Tóthné Brigitta0000000000
(0 szavazat)
20 fájl 2 oldalon 1
A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!