Világbiztonság

Nyílt Társaság

A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!



Astamangala - Rangoli művészet - Rigvéda (indiai szent versek) - A szakrális méh - Siva Rudra -
Ashtamangala.jpg
AstamangalaAz astamangala olyan sorozat, amely nyolc szerencsejelből, szerencsejegyből vagy szerencseszimbólum, amely több indiai vallásban jelen van, köztük a hinduizmusban, a dzsainizmusban és a buddhizmusban. Az „asta” jelentése „nyolc”, a „mangala” jelentése pedig „kedvező”, „ígéretes”, „szerencsés”, vagy „áldás”, „talizmán”.

A nepáli buddhizmus astamangalái:

végtelen csomó
lótuszvirág
dhvadzsa
dharmacsakra (a nepáli buddhizmusban légy hessegető)
bumpa
aranyhal
ernyő
kagyló

A kínai buddhizmusban használatos sorrend a Csing-dinasztia idején:

dharmacsakra
kagyló
dhvadzsa
ernyő
lótuszvirág
bumpa
aranyhal
végtelen csomó
Indiai kultúra0000000000
(0 szavazat)
indiai_nagy_kep.jpg
Indiai kultúraTeljes album:

http://vilagbiztonsag.hu/keptar/thumbnails.php?album=1016
Indiai kultúra0000000000
(0 szavazat)
rangoli_art.jpg
Rangoli művészet - VideóA rangoli, vagy más néven kolam díszítés lényege, hogy színes porból, vagy apró szemcsékből, rizsből ábrákat alkotnak. Indiában, Indonéziában, Malajziában is elterjedt. Istenek köszöntéséhez is használják.
Kisfilm:

Indiai kultúra0000000000
(0 szavazat)
Rig_Veda_images.jpg
Rigvéda (indiai szent versek) - Az árják megjelenésének időpontjához kötikKeletkezésének időpontja vitatott, a hagyomány az őskor kezdetére teszi (i.e. 30 000), néhány kutató szerint i. e. 3. évezredi, de ma már bizonyos, hogy az i. e. 1. évezred kezdete után keletkezett, sőt inkább az i. e. 8. század után. Az árják megjelenésének időpontjához kötik. A négy Véda közül a Rigvédát a nomád árja hódítók hozták magukkal ősi lakóhelyükről, a többit pedig itt fogalmazták meg.
Az évezredek folyamán szanszkrit nyelvű szövege szinte változatlan formában őrződött meg, ezért a szertartások pontos végrehajtása miatt, értelmezése az idő haladtával szükségessé vált. A beavatottak nagy tekintélyű mesterei a Rigvédához is, akár a többi szent szöveghez, kiegészítéseket fűztek. Ezek előírják a helyes kiejtést (siksa), elmagyarázzák a verstan alapelveit (cshandasz), a szanszkrit nyelvtant (vjákarna) és etimológiát (nirukta), előírják a szertartások kivitelezését (kalpa), egyúttal csillagászati ismereteket nyújtanak (dzsjótisa)...


1 hozzászólásIndiai kultúra0000000000
(0 szavazat)
Visnu.jpg
A szakrális méhA méz szanszkrit megfelelője a "madhu", ami a görög "methu", anglosaxon "medu", mead.
Visnu, Krishna, és Indra - akik nektárból születtek. Nevük "Madhava" és a jelképük a méh. A lótuszvirág az élet ősi jelképe, az feltámadásé, a Természeté, kinek hatalma szunnyad, míg a meleg és a Nap fénye életre hívja.
Egy ősi vers a következőket mondja:
Amikor a Nap felkel, a lótuszvirág kinyílik és kiszabadítja a méheket börtönükből.
...
Visnu dicső tetteit hirdetem, ki felmérte a föld s az ég régióit.
Bizony ő alkotta meg a felsőbb világot is, a Hármatlépő, kit a legkiválóbbak is magasztalnak.
1 hozzászólásIndiai kultúra0000000000
(0 szavazat)
Rudra-Shiva.jpg
Siva RudraA Siva-kultusz eredetét némely tudós az árják előtti falloszimádatig vezeti vissza. Ez nem tekinthető bizonyítottnak, az viszont nyilvánvaló, hogy a védikus Rudra isten („a Süvöltő”) olvadt össze Siva („a Jóságos”) alakjával, amely az upanisadok kora után alakult ki. A Svétásvatara Upanisad, amely Sivát a legnagyobb istenként magasztalja, valamikor a Kr. e. II. század és a Kr. u. II. század között, ill. a rendszeres vallási életet kialakító pásupata irányzat megjelenése után jöhetett létre.Indiai kultúra10101010101010101010
(1 szavazat)
WLANL_-_23dingenvoormusea_-_Suryabeeldje.jpg
A hindu napisten neve magyarul értelmezhető: a bőrünkön érezzük amikor tűz: SzúrjaSzúrja (dévanágari: सूर्य IAST: Sūrya) a napisten a hinduizmus istenei között. A védákban a legfontpsabb istennek számított, apja Djausz, vagy Indra a vihar és a harc istene. Arany színű hajával és fénylő karjaival áll szekerén, amelyet hét ló húz. Lótuszvirágot tart kezében, miközben megállás nélkül körbejárja a földet, hogy fényt és világosságot árasszon a világban. Néha vörösre festett testtel ábrázolják.

Anyja Aditi anyaistennő. Indrával, és testvérével Agnival, a tűz istnével korai trimúrtit alkotott. Létezik olyan mítosz is, amelyben Purusa, az ősóriás szeméből szökött elő, ezért Szúrja maga a szem, amely tekintetével átfogja a világmindenséget.

Egy mítosz szerint felesége, Szandnya megszökött tőle, mivel férje forróságát képtelen volt elviselni. Szúrja a keresésére indult, egy mezőn akadt rá, hol az kanca alakjában legelt. Szúrja a mezőn magáévá tette, így fogantak Révanta a harcos, és a két Asvin testvér, a hajnal hirnökei...
1 hozzászólásIndiai kultúra10101010101010101010
(3 szavazat)
Prithu_-_Crop.jpg
Prithu üldözi Prithvi-t aki tehén alakjában van.Prithvi (Szanszkrit: पृथ्वी pṛthvī, illetve पृथिवी pṛthivī) a Föld szanszkrit neve. Anya istenség. Más nevei: Dhra, Dharti, Dhrithri ami annyit tesz mint a Mindenség hordozója. Indra és Agni Anyja.
Prithvi Mata alakban Földanyát jelent.
Indiai kultúra10101010101010101010
(1 szavazat)
 
8 fájl 1 oldalon
A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!