Világbiztonság

Nyílt Társaság

RCHARD adatlapja
Felhasználónév RCHARD
Állapot Aktiválva
Csatlakozott 2010. November 9.
Érdeklődési kör Ismeretterjesztő társasjáték az egész családnak
Szakterület A vizuális képességek fejlesztése
Nyelvek Magyar, angol, latin, görög
Különleges A nyelvi gyökrendszer tanítása
Honlap www.taltoskiraly.hu
Kiegészítés A TÁLTOSKIRÁLY TANÍTÁSA KÓDFEJTŐ, KÉPESSÉGFEJLESZTŐ TÁRSASJÁTÉK!
www.taltoskiraly.hu

Gyerekek és felnőttek együtt, játszva tanulnak, az egyéni képességüknek megfelelő szinteken.
Már a bevezető, "keresd a párját" játék közben is lehetőség van az ősi kultúrák és a tudomány titkainak megismerésére. Ehhez segítségünkre van 160 db. kitűnő képösszeállítás, több száz jelképpel és több mint 1200 kulcsszóval kiegészítve. A párokba rendezett részletes leírások segítik a felfedezést, ezért a játék során egyre érdekesebb titkokra derül fény.
www.taltoskiraly.hu
Kuponkód TALTOSTEN (10% kedvezmény)
Feltöltött képek száma 4036
Legutóbb feltöltött fájlok
(Kattints ide, hogy megnézd a feltöltéseit: RCHARD)
Legutóbb írt hozzászólások
(Kattints ide, hogy megtekintsd a hozzászólásait: RCHARD)

2017. Március 13. 04:24-korAz élet keletkezéséhez nélkülözhetetlen vegyi elemeket fedeztek fel francia kutatók sárvulkánokban Grönland dél-nyugati részén, az úgynevezett Isua-formációban. Csaknem négymilliárd évvel ezelőtt ezek a vulkánok az élet kialakulásának kedvező környezetben termelték az első biomolekulák létrejöttéhez szükséges vegyi elemeket.

Korábban azt feltételezték, hogy a földi élet a víz alatti gejzírek, az úgynevezett fekete füstölgők közelében kezdődhetett. Ezek nagy mennyiségben produkálnak hidrogént, metánt és ammóniát, ami kedvezhet a kezdetleges életformák kialakulásához. Azonban a fekete füstölgőknek igen savas a vegyhatásuk, ami meggátolja az élet építőköveinek, a stabil aminosavaknak a létrejöttét – írja a Science Daily.

A francia kutatócsoport az Isua-formációból származó szerpentinit ásványokat vizsgálta. A 3,8 milliárd éves formáció kőzetei a legkorábbiakhoz tartoznak a világon. A szerpentinit sötétzöld ásvány, amelyet előszeretettel használnak díszítésre és ékszerkészítésre. A természetben akkor képződik, amikor a tengervíz körülbelül 200 kilométer mélységben átitatja a földköpenyt.

A tudósok a környezet savas vagy lúgos vegyi hatását jelző cinkizotópokat vizsgálva bizonyították be a sárvulkánokból egykor felbugyogó termálvizek lúgos vegyhatását. „Majd' négymilliárd évvel ezelőtt, amikor a kontinensek bolygónk felületének csupán kis részét foglalták el, az Isua-formáció víz alatti kérgét átjárták a lúgos vegyhatású, karbonátokban gazdag, 100-300 Celsius-fokos termálvizek. Rengeteg volt a foszfor, ami szintén nélkülözhetetlen az élet keletkezéséhez. Minden feltétel adott volt tehát a stabil szerves molekulák kialakulásához" – hangsúlyozta Marie-Laure POns, a Lyoni Laboratiure de Geologie kutatója.

A tudósok kutatásaikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban (Proceedings of the National Academy of Sciences) számoltak be részletesen.

index - mti