Világbiztonság

Nyílt Társaság

RCHARD adatlapja
Felhasználónév RCHARD
Állapot Aktiválva
Csatlakozott 2010. November 9.
Érdeklődési kör Ismeretterjesztő társasjáték az egész családnak
Szakterület A vizuális képességek fejlesztése
Nyelvek Magyar, angol, latin, görög
Különleges A nyelvi gyökrendszer tanítása
Honlap www.taltoskiraly.hu
Kiegészítés A TÁLTOSKIRÁLY TANÍTÁSA KÓDFEJTŐ, KÉPESSÉGFEJLESZTŐ TÁRSASJÁTÉK!
www.taltoskiraly.hu

Gyerekek és felnőttek együtt, játszva tanulnak, az egyéni képességüknek megfelelő szinteken.
Már a bevezető, "keresd a párját" játék közben is lehetőség van az ősi kultúrák és a tudomány titkainak megismerésére. Ehhez segítségünkre van 160 db. kitűnő képösszeállítás, több száz jelképpel és több mint 1200 kulcsszóval kiegészítve. A párokba rendezett részletes leírások segítik a felfedezést, ezért a játék során egyre érdekesebb titkokra derül fény.
www.taltoskiraly.hu
Kuponkód TALTOSTEN (10% kedvezmény)
Feltöltött képek száma 4059
Legutóbb feltöltött fájlok
(Kattints ide, hogy megnézd a feltöltéseit: RCHARD)
Legutóbb írt hozzászólások
(Kattints ide, hogy megtekintsd a hozzászólásait: RCHARD)

2017. Június 25. 19:51-kor
Az igazi hatvágás rendszere, mint hungarikum

A hatvágás rendszere, a 18. századtól a magyar huszárszablya forgatás alaptudománya és gyakorlásának elmaradhatatlan része. Generációkról, generációra adták át a huszáraltisztek a huszárlegénységnek, ezt a jellegzetesen magyar kardforgatási metódust és vágási rendszert.

A huszárlegények a kiképzés során néhány napig egy nyújtófa szerű bottal tanulták a hatvágást, majd 2-3 nap múlva már karddal ismételték a mozdulatokat. A vágások helyes sorrendjének, és irányainak elsajátítására a kaszárnya falára festettek, vagy rajzoltak egy úgynevezett „hatvágás csillagot”. Egészen addig gyakoroltatták a kiképző altisztek és tisztek a mozdulatot, amíg villámgyorsan, néhány másodperc alatt, reflexszerűen nem tudták alkalmazni ezeket a suhintásokat. Amikor már kiválóan ismerték a hatvágást gyalogosan, akkor lovon ülve, először lépésben, majd ügetve vágatták velük. Ezt követően vágtában is végre kellett tudni hajtani a hatvágás mozdulatait. Először a levegőben, majd embermagasságú, földbe ásott póznákra helyezett dinnye, tök és egyéb célpontok ellen vágatták őket, hogy ne csak a gyorsaságot, de a pontosságot is megtanulják. Az időzítés és a pontosság fejlesztésére feldobott rézérmeket kellett a hatvágással eltalálni.

Hiszen a leginkább falusi parasztlegényekből verbuvált közhuszárnak egyszerű, könnyen tanulható, a rövid kiképzési időtartamhoz illeszkedő hatvágást kellett tanítani. A lovassági közelharc véres tusáiban, pillanatonként változó összecsapásaiban érvényesült igazán a mondás, hogy „A kevesebb, az több”.
A hatvágás rendszer vágási átmenetei
A tisztikar és a legénység számára előírás volt, hogy a hatvágás mozdulataiból karonként százakat vágjanak. Így adódott össze karonként, katonánként a napi 600 vágás. Ez a fajta edzés, még a két világháború közötti időszakban is népszerű maradt a katonatiszteknél. Sokat mondó ez a tisztelet a tankok és a vadászrepülők korában. A hatvágás, később magyar huszárok közvetítésével 33 országba, köztük a tengerentúlra is eljutott. A külföldi lovassági kiképzők, saját elgondolásaik szerint még bővítették, számaikat növelték, de a magyar huszár kiképzési anyagában, mindig hatvágás maradt.


Teljes dokumentum (pdf):

http://www.magyarszablya.hu/images/hatv%C3%A1g%C3%A1s.pdf