Világbiztonság

Nyílt Társaság

Nanotechnológia - A parányvilág szerkezetei


nanomotor-flagellum_article_main_image.jpg

A kutatókat még mindig zavarba ejti a tény, hogy a természetes kiválasztódás (evolúció) útján hogyan jöhettek létre ilyen összetett szerkezetek. A parányvilág építőelemei az atomok. Az atomok a természetben összetett molekulákká fűződnek össze. Sejtjeinkben például olyan motorok működnek, melyek fordulatszáma meghaladja a 20000/perc-es értéket.
A nanotechnológia gyűjtőnév az alkalmazott tudomány és technika széles területeit fedi le. Ezek legfőbb közös vonása az anyag tulajdonságainak meghatározása, illetve eszközök készítése 100 nanométernél kisebb léptékben. E multidiszciplináris területen olyan tudományágak működnek együtt, mint a kolloid-kémia, a félvezető-fizika, vagy a szupramolekuláris-kémia.
A nanosz görög eredetű szó, jelentése törpe. A Nemzetközi Mértékegység Rendszerben (SI) a nano- előtag azt jelenti, hogy az utána következő mértékegység az alapegység egymilliárdod része. Így egy nanométer 10 − 9 méter. így aránylik 1 cm 10000 km-hez, vagy egy üveggolyó a Földhöz.
Nanotechnólogia alatt értünk bármely technológiát, amelyet nanoskálán hajtanak végre, és amelynek alkalmazásai vannak a valós világban.

2 fájl, utolsó feltöltés ekkor: 2015. Szeptember 26., 18 kapcsolt kép, 20 fájl összesen
Az albumot ennyiszer nézték meg: 1161

Megdöbbentő tudomány


Lungs-Shutterstock-800x430.jpg

A tüdő új funkciójára derült fény; Az ötödik elemi erőt fedezték fel magyar kutatók? Adattárolási rekord DNS-el; A világ első repülő labda drónja; Lefényképezték egy atom árnyékát; Ion-mező mikroszkópos felvételek; A téridő szerkezete - Tudósok példája a biliárdgolyó és a posztó anyagának kapcsolatával; Természetes fogaskerekek egy rovarban; Öt földméretű bolygót találtak egy ősi csillag körül!; Természetes motor a sejtekben (videó); Gondolatolvasás? Egy új tudományos eljárással ki tudták olvasni az agyból a belső hangokat!; Belső hangokat hall? Talán csak egy új reklám áldozatává vált; Örök élet a tudat átvitelével? Hőlátásunk lehet a grafén kontaktlencsével; Állóhullámok 3 dimenzióban lebegtetik az anyagot; A 2000-ben elvégzett Semino-féle, genetikai vizsgálatsorozat; Az emberi DNS-t sugároznák a vliágűrbe; Az elektron alakja kerekebb mint gondolták; Kristályszerkezetek a természetben és a tudományban; Tudományos alapja van a teremtéstörténetnek?; Fotonokból építettek fel molekulákat; Négydimenziós csillag összeomlása miatt létezünk?; Hanghullámokkal mozgattak tárgyakat a levegőben

33 fájl, utolsó feltöltés ekkor: 2016. Május 26., 394 kapcsolt kép, 427 fájl összesen
Az albumot ennyiszer nézték meg: 3703

3 album 2 oldalon 1