Világbiztonság

Nyílt Társaság

A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!
A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!
A teljes méretű képhez kattints ide

Magyar hajviselet, a varkocs

A varkocs a fejtetőn vagy tarkón szorosan összekötött, ezen túl egyébként lazán lógó hajfonat. A keleti népeknél is igen gyakori hajviselet, gyakran úgy is, hogy a fej többi részét kopaszon hagyták. Régi magyar szó. A lengyel nyelvben is a magyar szóval azonos hangértékű "warkocz" jelenti ezt a hajviseletet, és az üstökös csóváját is. Ez sem véletlen, a magyar üstökös szó is a fej (azaz üstök) mögött, csóvaszerűen hordott hajhoz hasonló égi látványosságra utal.
Mindazonáltal, hogy a magyarok igyekeztek beilleszkedni a nyugati világba, a hajviselet terén sem adták fel eredeti szokásaikat. Még az 18. század végén is gyakori hajviselet volt a székelyeknél a varkocsba fogott haj. Rendszerint úgy nyírták, hogy csak a fejtetőn lévő részt hagyták meg és azt szorosan összefogva összefonták, és a ezt a csóvát nevezték üstöknek. Az üstököt nyírták többféleképpen is, valamikor a halánték feletti részeket is összefonták, vagy épp az üstököt nyírták le, a többi részt szabadon hagyták lógni.


Böngészhető, képi kulcsszavak
csóva(3); hajfonat(2); hajviselet(4); kopasz(2); monda(21); varkocs(2); üstökös(17);
tejut_hadak_utja.jpg varkocs_ferfi_nyiratlan_hajviselet.jpg verecke.jpg
. FORRÁS - FILE-INFO (A kép és a hozzá tartozó leírás, valamint a kattintható kulcsszavak, egy intelligens képtár részét képezik. A képi hasonlóságok böngészhetők, a körberajzolt jelképek* illetve kattintható kulcsszavak segítségével. * Ha "körberajzolt" kulccsal van jelölve)
Fájlinformáció
Fájlnév:varkocs_ferfi_nyiratlan_hajviselet.jpg
Album neve:parf / Mondák
Szavazat (6 szavazat):10101010101010101010(Részletek mutatása)
Kulcsszavak:magyar hajviselet / hajviselet / varkocs / monda / nyíratlan hajviselet / férfi hajviselet / hajfonat / kopasz / warkocz / üstökös / csóva / üstök /
Egyéb:Kép: http://mek.niif.hu/02100/02115/html/img/2-587c.jpg
Leírás (forrás url):http://mondak.blog.hu/page/4
Fájlméret:37 KiB
Hozzáadva:2011. Február 15.
Képfelbontás:347 x 446 pixel
Megjelenítve:1485 alkalommal
Közvetlen webcím:http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?pid=6080
Kedvencek:Hozzáadás kedvencekhez

Hozzászólás küldése
Névtelen hozzászólás nem engedélyezett. Lépj be, ha írni szeretnél

Hozzászólás 1 írt ide: 2, erről: 2
Oldal: 1

Ami   [2013. Január 16. 09:20-kor]
Anyám, aki 1924-ben született, emlékszik rá, hogy gyermekkorában, csallóközi Csicsón még két idős férfinak volt hasonló varkocsa a füle mellett!
parf   [2011. Február 15. 11:21-kor]
A lengyeleknél is elterjedt e hajviselet, sajátos formában, még Báthory István lengyelországi uralkodása idején. A hajat csak a halánték feletti vékony csíkban, és a tarkón nyírták kopaszra, a többit meghagyták, és mindehhez hosszú lekonyuló bajszot növesztettek.Borotvált üstökű tar fejet századunk elejére már csak a világtól elzárt moldvai csángó férfiak viseltek, köztük maradt fenn a lengyel változat is. Később a hosszú hajjal együtt, a polgáriasodás és a katonáskodás szerepének megváltozása miatt, módosult ( csimbuk) - praktikussági okok miatt, majd később felváltotta a rövid haj ( még az 1848 as szabadságharc alatt is harcoltak olyan székelyek akiknek csimbukba volt kötve a hajuk).

Hozzászólás 1 írt ide: 2, erről: 2
Oldal: 1