Világbiztonság

Nyílt Társaság

A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!
A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!
A teljes méretű képhez kattints ide

Őshonos magyar állatok - Erdélyi vagy gyimesi racka

A Kárpátok koszorúján tenyésző hegyi juh, amely számos változatban fordul elő, így a Felvidéken élő fajtája a walaska juh, míg Romániában curkána néven ismerik. Különlegesen hosszú, kevert gyapjas szőr (tincsei 30-40 cm hosszúságot is elérnek) és többé-kevésbé foltos, sötét arcrész jellemzi. A hortobágyi rackától eltérően a kosok rendes csigaszarvat növesztenek. Az anyák sokszor szarvatlanok vagy csökevényes, kis szarvakat viselnek. A havasi legelők általában jobb minőségűek, mint az alföldiek, ezért a gyimesi racka nagyobb termetű (kosok 80-90 kg, anyák 50-60 kg), jobban tejelő, mint a hortobágyi.


Böngészhető, képi kulcsszavak
birka(11); juh(10); tej(13); őshonos magyar állatok(14);
gyongytyuk.jpg gyimesi_racka.jpg fodros_lud.jpg
. FORRÁS - FILE-INFO (A kép és a hozzá tartozó leírás, valamint a kattintható kulcsszavak, egy intelligens képtár részét képezik. A képi hasonlóságok böngészhetők, a körberajzolt jelképek* illetve kattintható kulcsszavak segítségével. * Ha "körberajzolt" kulccsal van jelölve)
Fájlinformáció
Fájlnév:gyimesi_racka.jpg
Album neve:dgabi / Őshonos magyar állatok
Szavazat (1 szavazat):10101010101010101010(Részletek mutatása)
Kulcsszavak:őshonos magyar állatok / erdélyi vagy gyimesi racka / juh / birka / racka / tej
Egyéb:kép: http://www.biokontroll.hu/cms/images/stories/Biokultura/2007/2007-3_biojuh.jpg
Leírás (forrás url):http://www.pusztaiallatpark.hu/fotok-oshonos-allatok/oshonos-allatok/
Fájlméret:238 KiB
Hozzáadva:2012. Május 5.
Képfelbontás:600 x 417 pixel
Megjelenítve:905 alkalommal
Közvetlen webcím:http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?pid=16171
Kedvencek:Hozzáadás kedvencekhez

Hozzászólás küldése
Névtelen hozzászólás nem engedélyezett. Lépj be, ha írni szeretnél

Hozzászólás 1 írt ide: 1, erről: 1
Oldal: 1

dgabi   [2012. Május 5. 09:16-kor]
Egykor telelni az Alföldre húzódó gyimesi rackák hatást gyakoroltak az itteni álllományokra, és ezek a keveredett vérű juhok voltak a magyar-moldvai, szamosháti stb. nevekkel illetett állományok. Erélyben ma még jelentős létszámban tartják ezt a fajtát. Magyarországon, mint kulturtörténeti emléket, illetve géntartalékot őrizzük. Tisztavérű tenyésztésével a Hortobágyi Nonprofit Kft. foglalkozik.

Hozzászólás 1 írt ide: 1, erről: 1
Oldal: 1