Világbiztonság

Nyílt Társaság

A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!
A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!
A teljes méretű képhez kattints ide

Állatos közmondások, szólások: béka

Fél, mint béka a’ dértűl.
Utasnak - út, békának - tó.
Gólya a békával nem barátkozik.
A béka feneke alatt van.
Lenyeli a békát.
Kígyót-békát kiált rá.
Felfuvalkodott béka!
A’ gondolattal lévén magok felől a’ nyúlak: hogy széles e’ világon nincsen nálloknál félénkebb állat; magokat egy tóba akarják vala veszteni. Midőn annak elejére szaladtak: hogy már már bele ugranak; észre vették: hogy tőllök a’ békák meg ijedtek, és a’ tóba ugrostak. Meg állyunk monda egy öreg nyúl íme a’ békák félénkebbek mi nálunknál. Már most örömestebb élhetünk.


Böngészhető, képi kulcsszavak
béka(4); hasonlat(8); hasonlít(8); közmondás(10); mondás(9); szólás(9); zöld(288); Állatos közmondások(8); állat(66);
1471266_641539782575537_182539395_n.jpg Green_Tree_Frog.jpg Barany.jpg
. FORRÁS - FILE-INFO (A kép és a hozzá tartozó leírás, valamint a kattintható kulcsszavak, egy intelligens képtár részét képezik. A képi hasonlóságok böngészhetők, a körberajzolt jelképek* illetve kattintható kulcsszavak segítségével. * Ha "körberajzolt" kulccsal van jelölve)
Fájlinformáció
Fájlnév:Green_Tree_Frog.jpg
Album neve:Idegenrendészet / Állatos közmondások, szólások
Szavazat (2 szavazat):10101010101010101010(Részletek mutatása)
Kulcsszavak:Állatos közmondások / állat / közmondás / béka / szólás / mondás / hasonlat / hasonlít / kétéltű / zöld
Egyéb:kép: http://redlinesanddeadlines.blogspot.com/2010/10/frog-addiction.html
Leírás (forrás url):Baskír, kazak, kirgíz, ujgúr, tuva, török, szomáliai közmondások: http://sarkanylehelete.uw.hu/adasok/kozmondas.html http://kozmondas.gportal.hu
Fájlméret:19 KiB
Hozzáadva:2011. Március 30.
Képfelbontás:400 x 291 pixel
Megjelenítve:2201 alkalommal
Közvetlen webcím:http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?pid=7567
Kedvencek:Hozzáadás kedvencekhez

Hozzászólás küldése
Névtelen hozzászólás nem engedélyezett. Lépj be, ha írni szeretnél

Hozzászólás 1 írt ide: 1, erről: 1
Oldal: 1

admin   [2013. Január 18. 15:42-kor]

A BÉKA
Mivel a béka kétéltű, mind a vízhez, mind a szárazföldhöz egyaránt kötődik, mindkét elem varázserejével felruházták. Manók és tündérek legendáival is összefüggésbe hozható.
Az esővel és az időjárás irányításával kapcsolták össze, állítólag a hangja idézi elő az esőt. A Holdenergiákkal is kapcsolatban áll.
Nagy tiszteletet ébreszt a béka, ahol csak megjelenik a mitológiában. Halottak szájában kőből készült békafigurákat találtak ősi kínai és maja temetkezési helyeken, ahol a Béka reinkarnációs jelkép volt.
Az ókori Egyiptomban Herit istennővel azonosították, aki Íziszt segítette Ozirisz életre keltésében. A békát a kelet-kező és a mindig megújuló élet szimbólumává tette egyrészt szaporasága, másrészt feltűnő alakváltozása a petétől az ebihalon át a négylábú állatig. A nyolcasság ősi isteneit nem ritkán az ősiszapból keletkező békafejű te-remtményekként ábrázolták. A néphit jóságos segítő istenségét, Heket születésistennőt békának képzelték el. Heket kelti életre a Hnum-fazekasisten által készített agyagembereket.
A Holddal, holdistennőkkel, vízistenekkel is kapcsolatban van.
Vízjelkép a béka a következő történetben: Dáriusz el akarta foglalni Szkítiát, megadásra szólította fel őket. Dáriusznak a szkíták követek útján ajándékot küldtek: egy madarat, egy egeret, egy békát és öt nyílvesszőt. Dáriusz úgy vélekedett, hogy az ajándékokkal a szkíták felajánlják földjeiket, és vizeiket, valamint meghódolnak előtte. (Jelképek: egér a földben él, a béka a vízben, … stb.)
A jelentés szkíta értelme azonban nem ez volt, hanem: „Ha nem repültök el a levegőben perzsák, mint a madarak, ha nem bújtok a föld alá, mint az egerek, ha nem ugráltok be a tavak vízébe, mint a békák, akkor sose tértek haza, mert ezek a nyílvesszők fúrnak át benneteket.”

A béka a kabarok egyik szent állata volt. A béka őseinknél a nőiség és a víz egyik jelképe és költői megszemélyesítője volt. Jelképezte az anyaméhet is. Hipokratész és Pláto azt állították, hogy az anyaméh a nőben önálló állatként, békaként él. A nép helyenként az anyaméhet „az asszony békájának” nevezi.
A békák varangyos–varázsos teremtmények, akik brekegésükkel hívják az esőt, és az élet vizét tisztelik meg.
A varangyosbéka szimbólumállatként túlnyomórészt negatív jelentéssel bír. Általában démoni lénynek tekintik, és a boszorkányokkal hozzák összefüggésbe.
Az ősi Kínában a háromlábú varangyosbéka Holdszimbólum volt, úgy gondolták, hogy holdfogyatkozáskor ő nyeli el az égitestet. Rejtőző és nedvességkedvelő természete miatt a jin-alapelvvel hozták kapcsolatba.
A népi mondákban a varangyosbéka sok esetben a megváltatlan „szegény lélek” megtestesítője. Vannak olyan történetek, melyekben a fogadalmát nem teljesítő ember halála után csak úgy juthat be a mennyországba, ha előbb ennek a megvetett állatnak az alakjában beváltotta az ígéretét.
Egyes népmesékben az anyai oltalmat nyújtó házi szellemek megtestesítője, akiről gondoskodni kell, hogy áldást hozzon. Mondabeli kincsek őrzőjeként is szerepelhet.
Az ősi Mexikóban a Föld ábrázolására gyakran használták ennek a talajlakó, magát a földbe szívesen beásó állatnak a képét. A varangyosbéka mérges váladékát a hagyomány szerint a tudatállapotot befolyásoló szerként is felhasználták a varázslók.
A béka a vízhez, ezen belül a víz tisztaságához kapcso-lódik, ezért lehetett a ’zöld béka’ a környezetvédelem, főként a vízvédelem jelképállata.
http://www.facebook.com/amagyarnyelv

Hozzászólás 1 írt ide: 1, erről: 1
Oldal: 1