Világbiztonság

Nyílt Társaság

A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!
A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!

Szuperfolyadék - A felfelé folyó folyadék (újabb halmazállapot)

Ez a halmazállapot a kutatóknak újabb kérdéseket tesz fel.
Nulla viszkozitású folyadék, gyakorlatilag felfelé is folyik.

A szuperfolyadék egyben szupravezető is (Dr. Eugene Podkletnov kutató elmondása szerint). A kisfilmben a hélium van abszolút nulla fok közelire hűtve.

Érdekességek a magyar nyelvvel kapcsolatosan: A legelterjedtebb folyadék a víz, a fizikai mértékegységek is a vízhez vannak beállítva. A folyadékok viszkozitása lényegében SűRűségük (belső SúRlódásuk) illetve hígságuk, tehát folyékonyságuk a vízhez képest. A viszkozitás (angol viscosity) szó hivatalosan nem magyar eredetű, a latin "viscosus" és "viscum" szavakból eredeztetik, melyek jelentése "ragacsos" "fagyöngy". Mindezek ellenére a viszkozitás szó alapgyöke a "visz", mely egyértelműen a vízre, a folyadék vízközeliségére utal.


Böngészhető, képi kulcsszavak
Tudomány-szupravezetők(5); Víz elem(3); abszolút nulla fok(7); elem(14); elemek(33); felemelkedés(6); folyadék(3); gravitáció(32); gyökrendszer(9); halmazállapot(6); latin(10); szuperfolyadék(3); tudomány(462); víz(212);
bolyai-matematika-verseny_680_476_s.jpg szuperfolyadek.youtube Mokosh_goddess_altar_in_Russia.jpg
. FORRÁS - FILE-INFO (A kép és a hozzá tartozó leírás, valamint a kattintható kulcsszavak, egy intelligens képtár részét képezik. A képi hasonlóságok böngészhetők, a körberajzolt jelképek* illetve kattintható kulcsszavak segítségével. * Ha "körberajzolt" kulccsal van jelölve)
Fájlinformáció
Fájlnév:szuperfolyadek.youtube
Album neve:Arch / Szupravezetők: tökéletes mikroszerkezetű anyagok
Szavazat (2 szavazat):10101010101010101010(Részletek mutatása)
Kulcsszavak:tudomány / Tudomány-szupravezetők / felemelkedés / szuperfolyadék / abszolút nulla fok / latin / tudomány / Dr. Eugene Podkletnov / gyökrendszer / halmazállapot / halmazállapot változás / viszkozitás / nulla viszkozitás / folyadék / gravitáció / víz / Víz elem / elemek / elem
Leírás (forrás url):http://www.etymonline.com/index.php?term=viscous&allowed_in_frame=0
Fájlméret:42 Bytes
Hozzáadva:2010. December 14.
Képfelbontás:640 x 360 pixel
Megjelenítve:935 alkalommal
Közvetlen webcím:http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?pid=2697
Kedvencek:Hozzáadás kedvencekhez

Hozzászólás küldése
Névtelen hozzászólás nem engedélyezett. Lépj be, ha írni szeretnél

Hozzászólás 1 írt ide: 6, erről: 6
Oldal: 1

RCHARD   [2017. Április 20. 22:31-kor]
Negatív tömegű folyadékot hoztak létre a fizikusok

A Washington Állami Egyetem fizikusai negatív tömegű folyadékot hoztak létre, amely az erő irányával ellentétes mozgást végez – adta hírül szerdán a BBC News.

A mindennapokban, ha egy testre erő hat, ugyanabban az irányban gyorsul, mint az erő iránya, ezt az összefüggést fogalmazta meg Newton II. törvénye, amely szerint az erő egyenlő a test tömegének és gyorsulásának szorzatával. Elméletileg azonban az anyagnak lehet negatív tömege ugyanúgy, ahogy az elektromos töltés lehet negatív vagy pozitív.

A negatív tömegű anyag jelenségét mutatták be az amerikai kutatók a Physical Review Letters tudományos folyóiratban. Peter Engels és munkatársai rubídiumatomokat abszolút nullához (mínusz 273 Celsius-fok) közelire hűtöttek le, egy Bose–Einstein-kondenzáció bozonokból álló híg gáz állapotú anyagot hozva létre. Ebben az állapotban a részecskék nagyon lassan mozognak, és a kvantummechanika elveit követve hullámként viselkednek. Az így létrehozott szuperfolyékony anyagnak súrlódásmentes a folyadékállapota, azaz a folyadék energiaveszteség nélkül tud áramlani.
Így hozták létre az állapotot

A negatív tömeg állapotának létrehozásához a kutatók lézert használtak a rubídiumatomok befogásához és ide-oda mozgatásához, megváltoztatva ezzel forgásukat. Amikor az atomokat kiengedték ebből a lézercsapdából, azok tágultak, és egyes atomok negatív tömeget mutattak. "A negatív tömeg az, amikor meglöksz valamint, és az feléd indul el gyorsulva" – magyarázta Michael Forbes, az egyetem társprofesszora.

"Ez olyan, mintha a rubídium egy láthatatlan falnak ütközött volna"
– tette hozzá.

A kutatók szerint ezen technika felhasználható a jelenség jobb megértésére. "Először sikerült tökéletesen uralni ennek a negatív tömegnek a természetét mindenféle komplikációk nélkül" – magyarázta a kutatás jelentőségét Forbes. Ez az ellenőrzés eszközt teremt a kutatók számára a világűrben megfigyelt negatív tömeg és olyan jelenségek, mint a neutroncsillagok, fekete lyukak és sötét energia közötti kapcsolat kutatásához.

http://www.origo.hu/tudomany/20170419-negativ-tomegu-folyadekot-hoztak-letre-kutatok.html
RCHARD   [2012. Július 5. 19:23-kor]
Szuperfolyékonyság

A szuperfolyékonyság a cseppfolyós anyag rendkívül alacsony hőmérsékleten fellépő, nagyon nagy hővezetésű és súrlódásmentes állapota, azaz a nulla viszkozitású állapota. Leegyszerűsítve ilyenkor a folyadék belsejében nem képződik súrlódás, a folyadék minden ellenállás nélkül tud áramlani.
Azt a hőmérsékletet, amelynél a szuperfolyékonyság kialakul, lambda-pontnak nevezik.
A jelenség a hélium-3-nál és hélium-4-nél a legjellemzőbb. A kvantumhidrodinamika tanulmányozásában fontos szerepet játszott, kísérletekkel pedig 1937-ben sikerült igazolnia Pjotr Leonyidovics Kapicának, John F. Allennek, és Don Misenernek. A héliumnál két lambda-pont létezik. Az „alsó” lambda-pont 2,172 K, 0,0497 atm-nál, a „felső” 1,76 K, 29,8 atm-nál.
A szuperfolyékony hélium szokatlan tulajdonságokat mutat; a gravitációs erő ellenére képes "kimászni" az edényből.
A héliumatomokból álló folyadékra nyilvánvalóan nem érvényesek egészen pontosan a szabad részecskék gázára elmondottak. Az atomok közötti kölcsönhatás miatt nem kondenzálódhat az egész folyadék a legalacsonyabb energiaszintre, de igaz marad, hogy a folyadékállapoton belül bekövetkezhet a Bose-Einstein kondenzáció - makroszkopikus számú részecske kondenzációja a legalacsonyabb energiaszintre.
Üres kémcsövet merítve szuperfolyékony héliumot tartalmazó edénybe a folyadék vékony, mintegy 100 atomnyi réteget tartalmazó réteget képez a kémcső falán, és a hélium ezen keresztül befolyik a kémcsőbe. A kémcsövet kiemelve visszafolyik.
A szuperfolyékonyság a nagy méretekben is megjelenő, közvetlenül megfigyelhető kvantumos viselkedés példája.
Az anyag új formáját a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói fedezték fel. Kiderítették, hogy a szilárd, kristályos hélium-4 bizonyos szempontból úgy viselkedik, mintha szuperfolyékony lenne. A kutatók porózus üvegből készített korongot itattak át héliummal, és 60 atmoszféra nyomáson hűtötték. A korongot a középpontjánál felfüggesztették, és torziós ingaként ide-oda forgatták. 0,175 kelvin környékén egyszer csak könnyebben kezdett forogni a korong, mintha lecsökkent volna a tömege. Pont ez történik akkor, ha a korongban cseppfolyós hélium van, és az szuperfolyékonnyá válik. Csakhogy ezen a hőmérsékleten és nyomáson a hélium már szilárd, kristályos, igaz, könnyen összenyomható. A kutatók szerint az történik, hogy ezen a hőmérsékleten a héliumatomok egy része már nem vesz részt a korong forgásában, hanem egy helyben maradva akadálytalanul hatol át a forgásban részt vevő atomok között. Így a forgó tömeg valóban lecsökken.
Az anyag ezen új állapotának a kísérletet végzők a supersolid nevet adták, ami tükörfordításban azt jelenti, hogy szuperszilárd, pedig nem a szilárdsága „szuper”, hanem a viselkedése a szuperfolyékonyságra emlékeztet.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szuperfoly%C3%A9konys%C3%A1g
Claude00   [2012. Július 5. 19:09-kor]
Claude00   [2012. Július 5. 19:08-kor]
Claude00   [2012. Július 5. 19:08-kor]
Claude00   [2012. Július 5. 19:07-kor]
"A szuperfolyékonyság, amit a folyékony héliumnál figyeltek meg, azt jelenti, hogy a belső súrlódás elhanyagolható. Ha egy edénybe folyékony héliumot teszünk, akkor az felkúszik az edény falán, kijut az edényből és a külső falon is végigkúszik. Ennek a folyamatnak a fordítottja is lejátszódik. Ha folyékony héliummal töltött tartályba üres edényt teszünk, akkor a tartályból az edény külső falára kúszik a hélium, majd a belső falon belekúszik az edénybe. Ez a folyamat addig tart, amíg a tartály és az edény héliumszintje meg nem egyezik."

Hozzászólás 1 írt ide: 6, erről: 6
Oldal: 1