Világbiztonság

Nyílt Társaság

A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!
A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!
A teljes méretű képhez kattints ide

Hűha jel (WOW Signal)

A Hűha! jel egy erős, keskenysávú rádiójel volt, amelyet Dr. Jerry R. Ehman 1977. augusztus 15-én fogott, mialatt a SETI program keretében az Ohio állami egyetem által rendelkezésre bocsátott „Big Ear” („Nagy Fül”) rádióteleszkóppal dolgozott. A jel olyan jellemzőkkel bírt, amelyek egy lehetséges földön kívüli civilizációtól való származásra utaltak, és teljesen eltért a kozmikus háttérzajoktól. 72 másodpercig tartott, és azóta sem ismétlődött meg. A sugárzás pontos helyét nem sikerült lokalizálni és nem zárható ki, hogy a jel forrása valójában egy műhold volt.

Első meghökkenésében, hogy a jel mennyire hasonlít a földön kívüli civilizációktól várt rádiójelek mintázatára, Ehman a kinyomtatott jelsorozat mellé széljegyzetként az angol „Wow!” (Hűha!) felkiáltást írta, ezért a jel a későbbiekben „Wow! signal” (Hűha! jel) néven vált ismertté. A Hűha jel jelentése: ez nem semmi!
A „Big Ear” rádióteleszkóp által begyűjtött rádiójelek sorozata. Az idő a függőleges tengely mentén múlik (soronként 12 másodperc)...


Böngészhető, képi kulcsszavak
72(77); Földön kívüli jelzés(3); Nyilas csillagkép(21); SETI(5); UFO(289); WOWSecurity(4); Wowsecurity(6); asztrobiológia(7); földönkívüli jel(3); hetvenkettő(20); hűha jel(2);
temple_grandin_thinking_in_images.jpg Wow_signal.jpg 20130827-fuzios-eromu-jet-joint-european12.jpg
. FORRÁS - FILE-INFO (A kép és a hozzá tartozó leírás, valamint a kattintható kulcsszavak, egy intelligens képtár részét képezik. A képi hasonlóságok böngészhetők, a körberajzolt jelképek* illetve kattintható kulcsszavak segítségével. * Ha "körberajzolt" kulccsal van jelölve)
Fájlinformáció
Fájlnév:Wow_signal.jpg
Album neve:WOWSecurity / WOWSecurity
Szavazat (2 szavazat):10101010101010101010(Részletek mutatása)
Kulcsszavak:hűha jel / földönkívüli jel / Földön kívüli jelzés / asztrobiológia / UFO / Wowsecurity / hetvenkettő / 72 / Nyilas csillagkép / WOWSecurity / SETI / WOW / Dr. Jerry R. Ehman
Leírás (forrás url):http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%B1ha!_jel
Fájlméret:57 KiB
Hozzáadva:2012. November 18.
Képfelbontás:800 x 452 pixel
Megjelenítve:949 alkalommal
Közvetlen webcím:http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?pid=19656
Kedvencek:Hozzáadás kedvencekhez

Hozzászólás küldése
Névtelen hozzászólás nem engedélyezett. Lépj be, ha írni szeretnél

Hozzászólás 1 írt ide: 5, erről: 5
Oldal: 1

RCHARD   [2017. Szeptember 1. 14:28-kor]
15 titokzatos jelet fogtak egy távoli galaxisból

Egy tőlünk 3 milliárd fényévnyire található törpegalaxisból érkező 15 gyors rádiókitörést észlelt egy nyugati-virginiai csillagászati távcső – írja a Popular Science.

A gyors rádiókitörések (Fast Radio Bursts, FRB-k) kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei, de még ma se tudjuk, mi okozza őket. Az eddig felmerült lehetséges magyarázatok a tudományosabbaktól (az extrém erős mágneses mezejű forgó neutroncsillagok kitörései) az egészen sci-fi-szerűekig (a földönkívüliek irányított energiasugarai az űrhajóik meghajtására) terjed.

Mindössze néhány ezredmásodpercig tartanak, ezért csak néhányat sikerült eddig észlelni, és még kevesebbről derült ki, honnan érkezett. Az első gyors rádiókitörést 2007-ben érzékelték, és az első ismétlődőt pedig 2015-ben, méghozzá éppen abból a forrásból, ahonnan a mostaniak is jöttek.

Általában ugyanis nem tudni, honnan származnak, de a mostaniak abból az FRB 121102 kódnevet kapó forrásból érkeztek, amelytől már korábban is többször fogtak jelet. Eddig összesen 30 FRB-forrást találtak a tudósok, ezek közül 29-től egyetlen jelet észleltünk, a maradék egyből, az FRB 121102-ből viszont már több mint kétszázat.Az amerikai kutatók előzetes elemzése alapján a mostani észlelés azért is izgalmas, mert ilyen rövid idő alatt ilyen sok jelet még sose láttunk, és ezek a jelek az eddigieknél sokkal magasabb frekvenciájúak is, hét gigahertz körüli csúcsértékkel.

Az ilyen rejtélyes megfigyeléseknél mindig csábító magyarázat, hogy földönkívüliekhez lehet köze, de mint mindig, a kutatók most is figyelmeztetnek, hogy egy sor ennél prózaibb és valószínűbb, de szintén izgalmas megfejtése lehet a jelenségnek, például a már említett erősen mágneses neutroncsillagok. A következő fél-egy évben több új csillagászati távcső is megkezdi a működését, a kutatók abban bíznak, hogy a segítségükkel évi több száz új gyors rádiókitörést fogunk tudni érzékelni, ami közelebb vihet az alaposabb megismerésükhöz.

http://index.hu/tudomany/2017/09/01/15_titokzatos_jelet_fogtak_egy_tavoli_galaxisbol/
RCHARD   [2017. Június 8. 17:20-kor]
Negyven évig tartotta lázban az emberiséget, most azonban végre megoldódott a leghíresebb „földönkívüli üzenetet” övező rejtély. Az eredmény minden bizonnyal sokak számára lelombozó lehet.

1977. augusztus 15-e óta tartotta lázban az idegenek után kutató lelkes szakértőket és laikusokat az úgynevezett „Hűha!”-jel. Ez egy erős, keskeny sávú rádiójel volt, amelyet a SETI program keretében dolgozó dr. Jerry R. Ehman fogott a Big Ear (Nagy Fül) rádióteleszkóppal.

A szignál olyan jellemzőkkel bírt, amelyek egy lehetséges földön kívüli civilizációtól való származásra utaltak, és teljesen eltért a kozmikus háttérzajoktól. Ehman a felfedezéstől annyira meglepődött, hogy a jelsorozat mellé az angol „Wow!” (Hűha!) felkiáltást írta, innen ered a jel közismert neve. A szignál mindössze 72 másodpercig tartott, és sosem ismétlődött meg.
A rejtély megoldása

Úgy tűnt, a jel a Nyilas csillagképben található M55 gömbhalmaz irányából érkezett, eredetét azonban sokáig nem sikerült megfejteni. Antonio Paris, a St. Petersburg College csillagásza viszont megoldotta a rejtélyt. Eszerint a jel kibocsátásáért egy üstököspár (a 266P/Christensen és a 335P/Gibbs) a felelős. Az eredményt ismertető publikáció most jelent meg a Journal of the Washington Academy of Sciences című tudományos folyóiratban, így a felfedezés már hivatalosnak tekinthető.

A kométákat hatalmas, több millió kilométer átmérőjű hidrogénfelhők ölelik körbe, a „Hűha!”-jel frekvenciája pedig ugyanaz, mint a semleges hidrogénatomok által kibocsátott rádiófrekvencia (1420MHz). A kutatócsoport azóta igazolta, hogy a jel észlelésének idején a két üstökös a közelben volt, és a 266/P Christensen rádiójele tökéletesen megegyezett a „Hűha!”-jellel.

Rengeteg titok vár még megfejtésre

Habár a felfedezés kijózanító lehet sokak számára, a „Hűha!”-jel az eddigi legerősebb szignál, ami az űrből érkezett. Detektálása bizonyíték arra, hogy rendelkezünk a kozmoszból érkező „zajok” értelmezésének technikájával. Márpedig idegen jelekkel tele a padlás, már csak arra várnak, hogy valaki dekódolja őket.

http://www.origo.hu/tudomany/20170608-megfejtettek-a-huha-jelet-nem-idegenek-kuldtek.html
Arch   [2016. Augusztus 31. 11:54-kor]
2016.08.31.

SETI-kutatók sokasága fordította új irányba a műszereit arra a hírre, hogy erős jelet fogtak egy távoli naprendszerből. Orosz kutatók észlelték a jelet még tavaly májusban egy 6,3 milliárd éves csillag irányából, a Herkules csillagképben. A csillag 95 fényévnyire van a Földtől. A szokatlan jelet az Orosz Tudományos Akadémia RATAN-600 nevű teleszkópjával észlelték, amely Oroszország délnyugati részén, Zelencsukszkajában van. Egészen mostanáig titokban tartották a tudományos közösség előtt is. A kutatók egymás között adogatták azt a tanulmányt, amely a HD164595 irányából jövő erős jelről szólt.

A titokzatos csillagról annyit tudnak, hogy valószínűleg a Naphoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Egyelőre csak egy Neptunuszhoz hasonló gázóriást találtak a naprendszerben, ezt fantáziadúsan HD164595b-nek nevezték el. A bolygó sokkal közelebbi pályán kering napja körül, mint a Merkúr, így ezen valószínűleg nincs élet. De ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek más bolygók is a naprendszerben, talán még kőzetbolygó is.

Még nem kell izgulni

A jelet felfedezők szerint érdemes folyamatosan figyelni a feltételezett forrást, hogy többet megtudjunk a jelről. Mindenesetre Seth Shostak, a SETI központjának vezetője óva int mindenkit attól, hogy túlzottan izgatott legyen, hiszen nagyon sok egyéb magyarázata is lehet az erős jelnek, mint az, hogy megtalálták E.T.-t. Egészen addig, míg egy hasonló jelet nem találnak ugyanabból az irányból, nem is lehet kijelenteni, hogy földön kívüli civilizációt találtak. Hasonló jelet már találtak néhányszor a múltban, is és eddig egyikről sem sikerült bizonyítani, hogy idegen civilizáció nyoma lenne.

Miért most került a világsajtóba a tavaly május 15-én észlelt jelről szóló hír? A jeleken dolgozó kutatócsoport egyik tagja emailben elküldte a tanulmányt néhány embernek, és ez valahogy Paul Gilster újságíró kezébe került, aki meg is írta saját honlapjára, a Centauri Dreamsre.

Seth Shostak szerint elég furcsa, hogy az orosz kutatók ilyen sokat vártak a bejelentéssel, és nem osztották meg felfedezésüket a SETI-vel. Általánosan az az elfogadott, ha hasonló jelet találnak, amelynél felmerül a gyanú, hogy idegen civilizációtól származhat, akkor megosztják a közösséggel, hátha valaki megerősíti az észlelést. Ilyen sok idővel az eredeti jel észlelése után megerősítő jelet észlelni szinte lehetetlen. Az viszont elképzelhető, hogy az eredeti észlelés környékén megismétlődött a jel, amit más teleszkópokkal esetleg észrevehettek volna.
Az sem világos, hogy milyen volt pontosan a jel. Az orosz teleszkópot szélessávú észlelésre állították be, ez viszont Shostak szerint nehézkessé tette a forrás beazonosítását. Elképzelhető, hogy egy idegen civilizáció üzenete, de lehetett természetes égitest is, például egy pulzár. Mivel nem ismerik a jel pontos forrását, nehéz lesz ugyanazt észlelni még egyszer.

Az orosz kutatók emailjét Eric Korpela is megkapta, aki a SETI egyik régóta segítő önkéntese. Ő azt írja, hogy összesen 39-szer szkennelték a csillagot, ebből csak egy alkalommal észlelték a jelet. Egy rendes észleléshez ismétlődnie kellett volna a jelnek, de itt nincs szó ilyenről. Vagyis teljesen érdektelen az egész, akár egy műhold is lehetett, amely épp a teleszkóp előtt haladt el.

A kétségek ellenére Seth Shostak és csapata is tüzetesen megvizsgálja a HD164595-öt, a hétvégén San Francisco északkeleti részén lévő teleszkópok jó nagy csoportját irányították a csillag felé. De egyelőre semmit nem fogtak. Az is igaz, hogy az Allen Telescope Array nem olyan erős, mint a RATAN-600, így elképzelhető, hogy egyszerűen nem képes fogni az orosz kutatók által észlelt jelet.

Idegen civilizációk több frekvencián is küldhetnek jeleket. Douglas Vakoch, a METI International elnöke szerint elképzelhető, hogy ebben az időpontban nem azon a frekvencián sugároztak, amilyet a RATAN-600-zal észleltek. A METI az a kutatócsoport, amely nemcsak észlelni szeretne földön kívüli jeleket, hanem üzenetet is küldene idegen civilizációknak. Douglas Vakoch szerint ha valaki tényleg kommunikálni szeretne más bolygókkal, akkor értelemszerűen több frekvencián küld jelet. Ezért tényleg érdemes többféle távcsővel is vizsgálni a feltételezett forrást.
E.T., te vagy az?

Ha az említett jelet minden irányba ilyen erősen sikerült elküldeni, mint amilyen erősen itt a Földön észlelték, akkor az azt jelenti, hogy óriási energiára volt szükség ehhez. Seth Shostak ezt 1020 wattra becsüli – ez a százszorosa annak, amennyi energiát az egész Föld kap a Naptól. Vagyis elméletileg ez egy Kardasev 2. típusú civilizációra utalhat. Nyikolaj Kardasev szovjet csillagász még 1964-ben javasolt egy skálát, amely több fokozatba sorolja az idegen civilizációkat. Az 1-es típus bolygójának erőforrásait uralja, a 2-es típus csillagáét és bolygórendszeréét, míg a 3-as típus galaxisának erőforrásait is. A skálán persze törtszámok is lehetnek, az emberi civilizáció még 1-es szint körül/alatt van.

Ugyanakkor ha valamilyen okból csak a Föld irányába küldtek ilyen erős jelet, akkor ehhez elég egy Kardasev 1-es típusú civilizáció is. Persze ez is elképesztő mennyiségű energiát jelentene, nagyjából annyit, amennyit az emberiség összesen használ, beleértve az össze autót, repülőt, elektronikus eszközöket és minden erőművet. Persze ez mind erősen elméleti feltevés, hiszen magáról a jelről semmit nem tudunk, és kétséges, hogy valaha is bebizonyítják róla, hogy földönkívüliek küldték.
Volt már vakriasztás

Nem ez az első eset, hogy a SETI titokzatos jelek után kutatott, a leghíresebb példa talán az 1977-es Wow-jel (Hűha-jel) lehet. Ezt az Ohio államban tevékenykedő Jerry R. Ehman fogta 1977. augusztus 15-én, a Big Ear nevű rádióteleszkóppal. A jel 72 másodpercig tartott, és olyan jellemzői voltak, amelyek alapján akár egy földön kívüli civilizációtól is eredhetett volna. A jel soha nem ismétlődött meg, nem sikerült beazonosítani forrását, még az is lehet, hogy egy műholdtól jött. A jel annyira hasonlított arra a mintára, amit földön kívüli civilizációktól vártak volna, hogy a csillagász széljegyzetként a Wow! szót írta le, ez lett később a jel neve is.

Egyszóval, egészen addig, míg egy másik hasonló jelet nem észlelnek a HD164595 rendszerből, a felfedezést nem lehet földönkívüliek számlájára írni. Hiszen ha nincs ismétlődés, akkor bármi lehet: hiba a rendszerben, földi interferencia, vagy valami természetes jelenség.
RCHARD   [2013. Május 27. 10:35-kor]
WOW Signal

WOWSecurity   [2012. November 18. 19:03-kor]
A „Big Ear” rádióteleszkóp által begyűjtött rádiójelek sorozata. Az idő a függőleges tengely mentén múlik (soronként 12 másodperc), az egymás melletti karakterek a rádióspektrum egymást követő hullámsávjai (10 kHz-enként), a karakterek a rádiósugárzás és a háttérzaj arányát mutatják. A nullák (üres helyek, ekkor csak háttérzaj van) és egyesek mellett, amelyek az egész kísérletre jellemzőek voltak, kiugrik az 1420,4 MHz-en a „6EQUJ5” jelsorozat

A leporellón bekarikázott jelsorozat kódja (6EQUJ5) a jelerősség változását mutatja. A szóköz 0-0,999 közötti intenzitást jelöl, 1-9 ennek megfelelő 1-9 erősséget, míg a 10 feletti intenzitású jeleket betűkkel jelölték (A=10,000-10,999 stb.) Az U (30,00-30,999 közötti jelerősség) a legmagasabb érték volt, amelyet a teleszkóp érzékelt.[2] A jel sávszélessége kevesebb, mint 10 kHz (a nyomtatott leporelló oszlopai 10 kHz-s sávszélességnek felelnek meg; a jel csak egy csatornában figyelhető meg). Frekvenciájára két különböző értéket adtak meg: 1420,356 MHz (J. D. Kraus) és 1420,456 MHz (J. R. Ehman), mindkettő nagyon közel állt a hidrogén vonal frekvenciájához, a 1420,405 MHz-hez. Mindkét jel sávszélessége 10 Hz alatt volt

http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%B1ha!_jel


Rólunk:

Wide Open World Security - Open Society
(Teljesen nyílt) Világbiztonság Nyílt Társadalom és Társaság
http://wowsecurity.net

Hozzászólás 1 írt ide: 5, erről: 5
Oldal: 1