Világbiztonság

Nyílt Társaság

A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!
A Táltoskirály tanítása - Egyedül is játszható, jobb agyféltekés társasjáték. Őseink hitvilága, a nyelvi gyökrendszer és a tudomány képeinek rejtett összefüggései, a képi gondolkodás fejlesztése! A mozgó fényre kattintva!
A teljes méretű képhez kattints ide

A nulla "feltalálása"

Már a IV. századi hindu írásos emlékekben előfordul a nullát jelentő "szunja" ( = üresség, űr). Az i. sz. 500 körül kialakult helyiértékes írásmódban hindu csillagászok (pl. Bhászkara) az 1-9 bráhmí számjegyekhez már hozzátették a nullát. Bár nincs rá konkrét bizonyíték, de a hinduk a nullát a görögöktől vették át, majd segítségével kifejlesztették a máig ismert számírási módszert és számolási szabályokat.
Más forrás szerint: A középkorban betiltották a nullát
A nulla a majáknál és a babiloniaknál bukkan fel először a matematika történelmében, de ők csak a nagyobb számok leírásánál használták annak jelzésére, hogy az adott helyiértéken nincs semmi. Mint mondjuk a 302 számban, ahol a nulla azt mutatja, hogy egyetlen tizest sem kell hozzáadni a három százashoz és két egyeshez, hogy megalkossuk a számot.
Matematikai műveletekben használható számként az indiaiak találták fel a nullát, méghozzá egy Brahmagupta nevű csillagász a 7. században.
Gyökrendszer: semmi - szunja - szunjad unja - zéró - hulla - hullám


Böngészhető, képi kulcsszavak
középkor(40); számok(7); trón(87); táblázat(17); üres(2); ősgyökrendszer(189); űr(112);
Banyan_tree_.JPG kozepkori-szam-tablazatok.jpg fedorova_4.jpg
. FORRÁS - FILE-INFO (A kép és a hozzá tartozó leírás, valamint a kattintható kulcsszavak, egy intelligens képtár részét képezik. A képi hasonlóságok böngészhetők, a körberajzolt jelképek* illetve kattintható kulcsszavak segítségével. * Ha "körberajzolt" kulccsal van jelölve)
Fájlinformáció
Fájlnév:kozepkori-szam-tablazatok.jpg
Album neve:RCHARD / Magyar nyelvünk ősgyökrendszere
Kulcsszavak:számok / nulla / középkor / táblázat / számológép / ősgyökrendszer / trón / semmi / zéró / űr / üres
Egyéb:Középkori számítási rendszerek Fotó: Science Society Picture Library / Getty Images Hungary Kép: középkori számok táblázata
Leírás (forrás url):https://hu.wikipedia.org/wiki/Nulla http://index.hu/tudomany/til/2017/10/15/a_kozepkorban_betiltottak_a_nullat/
Fájlméret:332 KiB
Hozzáadva:2017. Október 15.
Képfelbontás:953 x 1300 pixel
Megjelenítve:40 alkalommal
Közvetlen webcím:http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?pid=33194
Kedvencek:Hozzáadás kedvencekhez

Hozzászólás küldése
Névtelen hozzászólás nem engedélyezett. Lépj be, ha írni szeretnél